Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Așa sună semnalul tras de administrația Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița (PNCNB) cu dedicație pentru cei care, în mod intenționat, depozitează deșeuri în zona împădurită limitrofă Drumului Național 57B!

Concret, oameni certați cu bunul simț aruncă gunoiul lângă albia râului, de unde e luat de apă și dus la vale, afectând comunitățile din aval. „Am găsit părți din plastic de la mașini dezmembrate, moloz de la șantiere, ambalaje de plastic și multe resturi provenind din gospodării. E dureros să vezi că cele mai multe autovehicule din care sunt abandonate deșeurile au numere de înmatriculare locale!”, reținem din comunicatul trimis de PNCNB.

Rangerii parcului au patrulat în zonă, au derulat acțiuni de igienizare, au fost aplicate amenzi în baza imaginilor surprinse de camerele de monitorizare. Toate acestea sunt însă în zadar atâta timp cât oamenii continuă să scape de deșeuri aruncându-le la marginea drumului. „Trebuie să fim conștienți de impactul grav, precum poluarea apelor și solului, pe are îl au aceste practici și să ne oprim. Nicăieri nu sunt atâtea arii naturale protejate la un loc. Așa că ne doare sufletul când vedem comportamentul unora de-ai noștri.”, se mai arată în comunicatul PNCNB.

Administrația parcului face apel la participanții la trafic, atrăgându-le atenția că riscă amenzi usturătoare și chiar confiscarea vehiculelor folosite pentru descărcarea sau abandonarea deșeurilor în spații neautorizate. O realitate în fața căreia nu putem să nu amintim un slogan pe care iubitorii muntelui îl văd în diverse locuri din munții țării. „Ești ceea ce lași în urmă!”, sună sloganul. Ce bine ar fi dacă toți ar înțelege asta.

JCS-Ionel Ivașcu

FOTO: PNCNB