Caraş-Severin, Romania

NAIDĂȘ – La Naidăș, sunt în lucru rețeaua de alimentare cu apă și canalizarea. Pe viitor, va veni și gazul!

Din declarația primarului Marius Pohanka, reținem că rețelele de apă și canal acoperă satele Naidăș și Lescovița, fiind vorba despre un proiect finanțat prin PNDL, în valoare de 7 milioane de lei, primăria contribuind și ea cu aproximativ un milion de lei. Rețeaua de apă este deja recepționată, în prezent realizându-se racordurile. Canalizarea dispune de cinci stații de pompare și de o stație de epurare care deservește ambele localități. „Lucrările sunt la stadiul de 70%, termenul de finalizare fiind luna iulie”, aflăm de la primarul Pohanka.

Din aceeași sursă, reținem că viitoarea rețea de gaz a comunei face parte dintr-un proiect mai amplu, depus de Agenția de Dezvoltare Intercomunitară „Clisura Dunării”. Lungimea rețelei de la Naidăș va fi de aproximativ 25 km, în perioada următoare urmând a demara ridicările topografice referitoare la traseul acesteia. Pentru realizarea acestui deziderat, primăria va primi oferte dintre care va fi selectată cea mai potrivită pentru comună.

Tot pentru perioada următoare, primăria are în vedere reluarea demersurilor de înregistrare sistematică a imobilelor de pe raza comunei în sistemul de cadastru. Conform primarului Pohanka, inițiativa a fost demarată anul trecut. Anul acesta, 160.000 de lei vor fi cheltuiți pentru acest obiectiv, suma fiind asigurată de Oficiul de Cadastru. Acțiunea presupune cadastrarea a 1.000 de parcele în suprafață de aproximativ 400 de hectare.

Primarul ne-a vorbit și despre un proiect mai vechi, de amenajare în centrul de comună a unui teren de sport cu suprafață sintetică. Este vorba despre o investiție finanțată prin AFIR în valoare de 400.000 de lei, cu o contribuție de la bugetul local. Va fi un teren modern de dimensiuni 40/20m, cu iluminat pe led-uri.

Pe lângă aceste obiective, mai multe proiecte care vizează satul Lescovița au fost depuse la CNI. Primăria țintește reabilitarea căminului cultural și a dispensarului, precum și amenajarea unui centru educațional social în clădirea fostei școli din satul aparținător. Este vorba despre investiții în valoare totală de aproximativ 8 milioane de lei.

JCS-Ionel Ivașcu