Chiar dacă anul trecut au început să se simtă mai serios efectele crizei şi în judeţul nostru, din punct de vedere al impozitelor şi taxelor, Reşiţa n-a părut prea afectată. Sau, mai bine zis, cetăţeanul simplu a continuat să-şi plătească dările către stat indiferent că n-a mai avut nici bruma de bani pe care o avea în anii precedenţi.
Mai mult chiar, numărul persoanelor fizice care au contribuit la bunăstarea urbei prin achitarea taxelor şi impozitelor a crescut de la 35.555 la 37.301. În schimb, numărul firmelor care şi-au achitat dările s-a redus puţin, posibil şi ca urmare a efectelor devastatoare pe care le-a avut introducerea impozitului forfetar şi accentuarea crizei, de la 1.984 la 1.807. Şi totuşi, cu toate că încasările au crescut, reşiţeanul de rând n-ar putea spune că asta s-a văzut în vreo îmbunătăţire a curăţeniei din oraş, a stării drumurilor pline de plombe care se transformă în cratere, ori în iniţierea vreunui proiect de anvergură pentru municipiu.
Şi totuşi, chiar dacă aleşii locali au congelat taxele şi impozitele, evident, efectul congelării nu se aplică şi buzunarelor omului de rând. Astfel că anul acesta, după cum aţi mai putut citi în JCS, impozitul pe clădiri a crescut, în cazul persoanelor fizice, cu 5% pentru clădirile cu instalaţii, respectiv cu 15% pentru cele fără instalaţii, majorarea fiind de 20% în cazul mijloacelor de transport.
Oricum, omul de rând, cu dare de mână şi cu mult spirit civic poate beneficia de o reducere de 10 procente, aplicată dacă îşi achită datoriile către punguliţa comună până la sfârşitul lunii martie. Şi cum e vreme de criză, trebuie amintit faptul că aleşii locali au acordat, anul trecut, o iertare de majorări şi penalităţi celor care au fost în întârziere, în perioada respectivă înregistrându-se o creştere a gradului de colectare, după cum ne-a informat Marius Bălean, purtătorul de cuvânt al municipalităţii.
Chiar dacă primăria nu ştie exact câţi bani a colectat anul trecut, şi nici pe câţi cetăţeni i-a ajutat clemenţa consiliului local, iată că începutul acestui an a însemnat un debut în forţă pentru Direcţia de Impozite şi Taxe, Serviciul de Executare Silită şi Urmărire Bunuri comunicând – în perioada 15-22 ianuarie – nu mai puţin de 135 de somaţii pentru recuperarea de creanţe, în alte 25 de cazuri debitorii fiind înştiinţaţi că a fost instituită „proprirea pe salariu sau disponibilităţile băneşti, s-au efectuat deplasări pe teren la un număr de 30 persoane fizice, pentru recuperarea creanţelor, reprezentând impozite datorate bugetului local“, a mai precizat Marius Bălean.
Antoniu Mocanu