„N-am acte. Nu exist.“, un nou proiect al Primăriei Reşiţa! - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Recent, administraţia locală reşiţeană a depus un nou proiect în vederea finanţării nerambursabile prin programul Active Citizens Fund, parte din Mecanismul Financiar al Granturilor SEE şi Norvegiene 2014-2011!

Intitulat „N-am acte. Nu exist. Model inovativ de intervenţie participativă în aşezări informale“, proiectul se va derula în colaborare cu Asociaţia Make Better (promotor proiect) şi Fundaţia Humanitas Pro Deo. Programul Active Citizens Fund România (ACF) este finanţat prin granturile acordate de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia în 15 state membre UE din Europa Centrală şi de Sud, dar şi în Ţările Baltice.

Proiectul vizează cu precădere zona de locuinţe de pe strada Bistra din cartierul reşiţean Câlnic. Această zonă amplasată între calea ferată şi râul Bârzava este una dintre zonele urbane marginalizate ale Reşiţei, locuită de o comunitate cu o stare materială precară, cu locuinţe în mare parte degradate, improvizate şi fără forme legale. Proiectul pe care municipalitatea vrea să-l implementeze este de fapt o intervenţie de urbanism în vederea reglementării situaţiei acestor locuinţe ridicate de-a lungul timpului fără avize pe strada Bistra.

Valoarea totală eligibilă a proiectului este 55.294 euro, valoarea sprijinului financiar nerambursabil solicitat fiind de 49.764,60 euro. În ceea ce priveşte contribuţia promotorului şi a partenerului de proiect, aceasta este în cuantum de 5.529,40 euro, reprezentând o rată de cofinanţare de 10% din valoarea totală eligibilă a proiectului. Primul partener de proiect, Primăria Reşiţa, va contribui şi ea cu suma de 3.280 euro. Astfel, dacă prin acest demers municipalitatea va rezolva problema documentaţiei şi actelor pentru aceste locuinţe, implicit se va rezolva şi o altă problemă spinoasă, respectiv cea a actelor de identitate şi stare civilă pentru comunitatea din această zonă.

JCS-Nicoleta Moraru