Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Sala de conferințe, reabilitată prin investiția de 150.000 de lei a Consiliului Județean (CJ). Lucru cu atât mai benefic cu cât, din 1987, nu s-a intervenit în niciun fel la clădirea Muzeului Banatului Montan (MBM)!

În vechea sală de conferințe, unde conform președintelui CJ, Romeo Dunca, cele mai vechi exponate erau piesele de mobilier, acum respiră civilizația după lucrările de renovare executate în perioada iunie-septembrie. „Dacă nu-ți cunoști istoria, nu poți să-ți construiești viitorul. Din acest motiv, ne-am zis că trebuie să facem acest efort pentru a renova sala. E o tendință spre normalitate pentru a organiza activități la care participanții să fie primiți în mod civilizat,”, a spus președintele CJ, azi, la inaugurarea sălii.

Capacitatea acesteia a crescut la 100 de locuri. Lucru important în opinia managerului muzeului, Livia Magina, mai ales în contextul proiectelor pe care guvernul urmează să le susțină, destinate culturii viitorului, dar și culturii pentru orașe mai mici. „Este al doilea an când muzeul primește sume consistente. Anul acesta, pentru investiții au fost cei 150.000 de lei, dar și pentru reparații am primit o sumă care a ajutat mult. Mulțumesc Consiliului Județean pentru că, în decurs de un an și jumătate, a fost mai mult decât generos față de muzeu, dar și consiliului de administrație, prin consilieri precum Mircea Teodorescu și Lucian Ionescu.”, a spus Livia Magina.

Managerul MBM s-a referit și la proiectul de reabilitare a muzeului, aflat la stadiul de întocmire a proiectului tehnic. „Ne-am întâlnit deja cu dna arhitect Anca Vasile și, săptămâna aceasta, așteptăm inginerii care se vor ocupa de sistemul electric și cel de apă. Termenul este 16 noiembrie, după care urmează execuția și sperăm ca anul viitor să înceapă lucrările. Echipa de management de la nivelul CJ, condusă de Cristina Mocanu, a făcut totul pentru ca lucrurile să meargă înainte și să fie în termen.”, a încheiat Livia Magina. Proiectul se ridică la aproape 12 milioane de lei, sumă din care 10,9 milioane de lei vin prin PNRR, județul cofinanțând diferența.

JCS-Ionel Ivașcu