ANINA – Istoria Aninei este în curs de revitalizare grație unui proiect a cărui valoare inițială a fost de 3,5 milioane de euro. Lucrările au demarat cu ceva timp în urmă. Apoi, mai bine de două luni, vremea rea a stagnat mersul proiectului. Nu și cursul istoriei care se scrie cu fiecare cărămidă pusă la vechile clădiri!
„Până acum au fost puse acoperișurile, deci s-a făcut ce-a fost mai greu pentru ca lucrările să poată merge înainte. În prezent, se poate lucra în interior”, aflăm de la consilierul în cadrul primăriei, Gheorghe Românu, în estimarea căruia proiectul este executat în procent de 40%. Din aceeași sursă, reținem că etapele următoare se vor concentra pe introducerea instalațiilor de apă și canalizare, a celei electrice, precum și pe reabilitarea totală a clădirilor.
Construcția este realizată de către o firmă din Maramureș, autorizată pentru construcții de clădiri monument. Primăria cofinanțează 2% din valoarea proiectului finanțat de ADR Vest prin programul Regio-POR 2014-2020. Precizăm că Ansamblul Puțul I Anina, adică muzeul la care ne referim, este monument clasa A și cuprinde puțul propriu-zis și mașina de extracție cu aburi. Proiectul aflat în execuție urmărește restaurarea, conservarea și reabilitarea acestor obiective, în vederea amenajării și dotării lor spre a putea funcționa ca muzeu al mineritului.
JCS-Ionel Ivașcu