MUNTELE MIC – Consiliul Județean (CJ) și Primăria Turnu Ruieni cad la pace în beneficiul turiștilor și vor face o parcare. Scriem asta după discuțiile purtate de cele două părți la începutul acestei săptămâni în legătură cu o suprafață de teren pe care CJ vrea s-o asfalteze. Asta deoarece, mai ales în weekend, „slalomul” printre mașini a devenit ceva obișnuit pentru cei care urcă pe munte!
Situația e cunoscută președintelui CJ, Romeo Dunca, încă din 2007, moment când punea la punct un plan cu ce trebuie făcut. Dar au rămas doar planurile la care, în ultima vreme, se adaugă sesizările Primăriei Turnu Ruieni. „Încă de anul trecut am făcut cerere să ni se transfere din domeniul public al comunei către cel al județului două parcele. Pentru una ne-am înțeles, urmează s-o primim ca să-o lipim de drumul județean și s-o asfaltăm. Consilierii PSD în ședința anterioară au fost de acord că este o mare problemă și acest pas trebuie făcut.”, a declarat Romeo Dunca.
Din spusele sale, mai reținem că CJ vrea ca viitoarea parcare să fie pusă gratuit la dispoziția turiștilor. Eventual, acestora să li se perceapă o taxă de stațiune în valoare de un euro, bani care să meargă spre Primăria Turnu Ruieni pentru ca astfel să fie mulțumită toată lumea. În opinia președintelui CJ, chiar și dacă ar fi asfaltată, o parcare pe munte ar fi o greșeală fie și numai pe motiv că drumul spre stațiune nu suportă asemenea trafic. Este nevoie de o instalație de acces care să plece de la ieșirea din Borlova. Acolo există o parcelă de 70 de hectare, proprietate a primăriei, din care 6 hectare sunt disponibile pentru parcare. „Pe munte ar trebui parcare asfaltată gratuită, cu 300-400 de locuri, pentru cei cazați acolo, pentru riverani și eventuale autocare. În rest, ar fi de dorit ca pe munte să nu mai urce mii de mașini. Capacitatea domeniului schiabil este de 5.000 de schiori, dar nu pot ajunge mai mult de 2.500 de oameni, din care doar jumătate schiază. E o pierdere enormă pentru turiști, potențialul locului și Primăria Turnu Ruieni.”, a încheiat Dunca.
JCS-Ionel Ivașcu
FOTO: Muntele Mic Onine