Caraş-Severin, Romania

OȚELU ROȘU – Dacă devine din ce în ce mai dificil să deslușești care ar fi semnele prevestitoare ale sosirii toamnei sau chiar iernii, că se apropie alegerile ne putem da seama după știrile care anunță iminenta rezolvare a unor probleme, după care va fi bine. Răsfoind presa centrală, luni dimineața, am putut afla despre Combinatul Oțelu Roșu că este aproape de a fi scos oficial la vânzare, ba chiar că se vinde!

Informația nu este nici nouă, nici surprinzătoare, ținând cont că deschiderea procedurii de faliment, având ca finalitate lichidarea bunurilor debitoarei, a avut loc în 24 iulie 2024. Rămâne desigur de văzut când anume va avea loc această vânzare și în ce măsură nu va fi ea întârziată de alte proceduri judiciare.

Potrivit Consorţiului Estconsult IPURL, Solvens SPRL şi LD Expert Grup SPRL, lichidatorul judiciar al Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), vânzarea ar urma să se facă, după obținerea aprobării Adunării Creditorilor, în bloc, prin licitație publică cu strigare, conform cu regulament de vânzare. Valoarea de piață totală a activelor, potrivit evaluării de care au luat act creditorii încă din ianuarie 2024, ar fi de 138.760.391 lei (28.192.113 euro), din care 52% o reprezintă valoarea construcțiilor, 34% cea a echipamentelor tehnologice și 10% cea a terenurilor. În condițiile în care inventarul nu conține clădiri de patrimoniu, monumente de o valoare (arhitectonică) ieșită din comun, aprecierea că din tot ce e în combinat peste 86% îl reprezintă fierul, sub diferite forme de agregare, nu este deloc deplasată.

În momentul de față, din cei peste 20 de creditori ai LDME, cel mai important este Eco Wind Power SRL, o firmă controlată de familia lui Dorinel Umbrărescu, care a acumulat creanțe în valoare de aproape 127 mil. lei în urma cumpărării acestora de la mai mulți creditori inițiali (între care cea a ANAF, de peste 123 mil. lei). Astfel, viitoarea licitație pare de acum o simplă formalitate, de văzut rămânând eventual dacă și ce sumă va trebui adăugată până la prețul final de achiziție. Atât, însă, despre viitor.

Despre prezent ar fi de amintit că mai sunt pe rol câteva dosare în procedura de faliment, joi având termen judecarea contestației unor creditori împotriva unei hotărâri a comitetului/adunării creditorilor. Un alt dosar, cel privind contestația LDME împotriva măsurilor administratorului/lichidatorului judiciar are termen în 3 octombrie, iar cel mai nou, înregistrat în 5 septembrie, apel la sentința de faliment, încă nu a primit un termen. Prin urmare, într-un fel sau altul, despre subiect vom mai auzi cu siguranță până la alegeri, având în vedere și că la 1 noiembrie va începe, oficial, campania electorală.

JCS-Walter Fleck