REŞIŢA – Ramona Rusu s-a născut în urmă cu 27 de ani în Cluj, iar acum locuieşte în Arad. Crescând într-un cartier în care băieţii se dădeau în specatacol cu maşinile lor, a prins şi ea această pasiune, dorindu-şi ca într-o bună zi să deţină şi ea propria maşină pe care să o modifice.
Primul său proiect a fost un Ford Probe USA, cu motor de 2.0l 16v, 116 CP, fabricat în 1993. În clipa de faţă, în garajul Ramonei se află patru maşini: un Smart Fortwo, un Ford Probe, o Mazda Miata MX-5 şi un BMW E30 Ursuleţ. Însă Ramona nu este pasionată doar de tunarea maşinilor, ci şi de condusul lor, şi nu oricum.
Drifting-ul este o tehnică de condus auto în care conducătorul auto în mod intenţionat supravirează, cauzând pierderea tracţiunii a roţiilor din spate, menţinând în acelaşi timp controlul de la intrare până la ieşirea din curbă. O maşină este în derapaj în cazul în care unghiul de alunecare spate este mai mare decât unghiul de alunecare faţă, într-o asemenea măsură, încât de multe ori roţile din faţă sunt orientate în direcţia opusă traiectoriei maşinii. Pentru a participa la competiţii de drift, pe lângă pasiune şi muncă, Ramona a mărturist faptul că puterea maşinii este foarte importantă. „Într-adevăr, este nevoie de mulţi cai-putere pentru a putea derapa controlat. Referitor la competiţie, ca în orice concurs, trebuie să dai totul din tine pentru a ajunge în vârf, iar uneori eşti împiedicat de buget. În motorsport apar foarte multe probleme legate de uzura maşinii, a cauciucurilor, a motorului, uleiuri, suspensii, transmisii şi aşa mai departe. Este destul de greu, dar având pasiune, lupţi, oricât ar fi de greu. Dacă te dai bătut, înseamnă că nu asta este ceea ce ţi-ai dorit cu adevărat să faci”.
Din punct de vedere tehnic tânăra confirmă faptul că este nevoie de multe modificari la o maşină pentru a te descurca la o competiţie de drift. „Esenţial, o maşină cu propulsie spate şi transmisie manuală. În funcţie de buget. Totuşi, orice maşină ai alege, ea trebuie să fie ulterior dotată cu un diferenţial cu alunecare limitată (LSD) sau un diferenţial sudat. Teoretic, de atât ai avea nevoie pentru a te putea apuca de drift, dar experienţa îmi cere să menţionez aici şi o suspensie întărită semnificativ, dacă nu este posibilă achiziţionarea unei suspensii dedicate pentru drift. Şi parcă nici atât nu este de ajuns… O frână de mână hidraulică ajută enorm şi ar trebui şi ea să fie pe lista primelor achiziţii. La următorul nivel, rigidizarea caroseriei, mărirea performanţelor motorului şi a unghiului de bracaj al roţilor, cât şi ajustarea suspensiei ar ajuta semnificativ în evoluţie”.
Ramona Rusu a participat la numeroase competiţii, unde a obţinut premii importante. „În anul 2009 am început să particip la evenimente de tuning cu Ford-ul Probe. În 2010 am achiziţionat o Mazda Miata cu care am luat parte la concursuri de îndemânare şi rally sprint, la care particip şi în ziua de azi, şi sunt de trei ani locul I în clasamentul general la clasa la care particip. În anul 2011 am început să îmi pregătesc o maşină de drift. În 2012 am început să particip la câteva evenimente din cadrul campionatului naţional de drift şi campionatului unguresc de Gymkhana. Tot în 2012 am fost invitată în Arabia la prima ediţie a «Arabian Drift» din Iordania, unde am fost şi singura prezenţă feminină. Iar anul acesta, până acum, am terminat pe podium pe locul III în campionatul european «Queen Of Europe» şi în top 10 la «King Of Europe Street Legal». Un eveniment foarte important pentru mine a fost «King Of Europe», ce s-a desfăşurat în România pe circuitul Prejmer, unde nivelul meu a crescut foarte mult”.
Pentru Ramona, într-o astfel de competiţie nu există diferenţe între femei şi bărbaţi. „Părerea mea este că atunci când ai pregătit o asemenea maşină, îmbraci un costum special de curse, îţi pui casca în cap şi urci la volan, nu mai există diferenţe între femei şi bărbaţi; eşti pur şi simplu pilot. Concurentul îţi este adversar direct. Sau cel puţin aşa văd eu motorsportul, femeie sau bărbat, din moment ce împarţi aceeaşi pasiune, eşti egal. Îmi doresc din toată inima ca la astfel de evenimente să ia parte cât mai multe femei. Sunt foarte fericită că am avut şansa să particip la acest eveniment «Queen Of Europe», unde am avut ocazia să cunosc mai mult de zece femei din Europa şi nu numai care sunt foarte talentate”, a concluzionat Ramona Rusu.
Victor Ioan