REȘIȚA – În noaptea de marți spre miercuri, la ora 23.10, un tânăr motociclist de 21 de ani din Dolj, care se afla sub influența substanțelor psihoactive, a fost tras pe dreapta de polițiștii reșițeni, pe Bulevardul A.I. Cuza, artera principală a municipiului!
Aparatul DrugTest a indicat, în cazul său, rezultat pozitiv pentru amfetamină. În plus, oamenii legii au putut constata că tânărul n-avea nici permis de conducere corespunzător categoriei de autovehicul. Acesta „a fost condus la spital pentru prelevarea mostrelor biologice, iar polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul și conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană aflată sub influența substanțelor psihoactive.“, transmite Poliția județului.
Tot din gama influențelor, cu o noapte înainte, la ora 23.26, un bărbat de 34 de ani din Caransebeș, care conducea un autoturism pe strada Luță Ioviță din municipiu, a efectuat o manevră de mers înapoi, agățând cu partea din spate a mașinii alt autoturism staționat în spatele său, fapt ce a dus la avarierea ambelor vehicule. În cazul său, testarea cu etilotestul a indicat un rezultat de 0.88 mg/l alcool pur în aerul expirat. Și în acest caz a fost întocmit dosar penal pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului, iar polițiștii continuă cercetările.
Poliția județului a ținut să sublinieze: „Consumul de alcool la volan se pedepsește indiferent de valoarea indicată de aparatul etilotest, începând de la valoarea de 0.01 mg/l alcool pur în aerul expirat. În România, toleranța față de conducerea sub influența băuturilor alcoolice este 0. Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, având la testarea alcooltest valori cuprinse între 0.01 mg/l și 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat, constituie faptă contravențională și se sancționează cu amendă de la 1.305 lei până la 2.900 lei și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile. În cazul unui accident rutier suspendarea se aplică pentru 120 de zile. Reducerea perioadei de suspendare nu se mai aplică în aceste cazuri, testarea pentru redobândirea permisului rămânând însă obligatorie. În cazul în care valoarea indicată de aparatul etilotest depășește 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat, se vor recolta mostre biologice de sânge în vederea determinării alcoolemiei. Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă conducerea unui vehicul sub influența alcoolului a cărei valoare depășește 0.80 mg/l alcool pur în sânge!“
Aceeași pedeapsă o riscă și cei care conduc sub influența psihoactivelor. O pedeapsă mai mare, cu închisoarea de la 2 la 7 ani, o riscă șoferii care, sub asemenea influențe, efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase ori se în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere sau în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere.
De asemenea, refuzul șoferului de a se supune la prelevarea de mostre biologice este infracțiune și se pedepsește, la fel ca în cazul conducerii sub influența alcoolului, cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Iar de luna aceasta, cei fără permis care conduc sub influența substanțelor psihoactive sau a alcoolului, depășind 0,8 g/l alcool pur în sânge, și provoacă un accident rutier soldat cu decesul victimei, nu vor putea beneficia de suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, în caz de condamnare.
În plus, pe tot parcursul cercetărilor într-un dosar penal, conducătorului auto îi este suspendat dreptul de a conduce. În cazul condamnării acestuia, se dispune anularea permisului pentru o perioadă de 1 an, fiind pasibil și de aplicarea unei interdicții de a conduce, pe o perioadă de timp decisă de instanța de judecată. Așadar, nu riscați!
JCS-A.M.