CARAŞ-SEVERIN – Alături de ţări precum Germania, Franţa, Portugalia sau Marea Britanie, România contribuie şi ea la patrimoniul internaţional al morilor de apă. Peste 670 de mori, printre care şi cele din Banatul Montan, se află de acum înregistrate în baza de date a The Internaţional Molinological Society!
Până nu demult, România era reprezentată în cadrul celui mai înalt for internaţional al morilor de apă cu circa 150 de exemplare. Acum, prin efortul celor de la Acasă în Banat, sunt cuprinse în evidenţele Societăţii Internaţionale Mulinologice (The Internaţional Molinological Society-TIMS) peste 670 de mori. Printre acestea, morile Banatului, cuprinse de curând şi într-o carte, se află la loc de cinste.
„De când am început să mă interesez de mori și mai cu seamă când am publicat cartea despre morile din Banat, mi s-a spus de nenumărate ori că că morile sunt un subiect de nișă. M-am tot chinuit să explic că «dincolo», în «vest», morile fac parte din cultura populară, nu sunt de nișă, sunt studiate, protejate, puse în valoare în fel și chip. Așa că vă invit să vă luați câteva minute și să intrați în baza de date a morilor realizată de The International Molinological Society (TIMS), la care am contribuit și eu puțin, cu morile din Banat. Veți găsi o hartă și o bază de date simplu de folosit de unde puteți naviga printre cele 44.800 mori înregistrate în vreo 90 de țări. Bineînțeles, ele în realitate sunt mult mai multe, dar depinde, de la țară la țară, de cât de bogat este patrimoniul, de câți cercetători sunt și dacă datele sunt digitalizate. Când am început eu să contribui, România avea pe la 150 de mori înregistrate, astăzi a ajuns la 671 de înregistrări. Cu 9727 de mori, Germania e cea mai bine reprezentată, iar diversitatea este extraordinară. Urmează Franța, cu 7732, Spania 4421, Portugalia 3418, Marea Britanie 2151 și tot așa. Nu trebuie să fiți pasionați de mori, ci doar de frumos, și nu are cum să nu vă placă ceea ce veți vedea.“, a precizat Radu Trifan, preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat.
JCS-Nicoleta Moraru