Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Cine a trecut în aceste zile pe la Casa de Cultură a Sindicatelor Reșița, a observat că în fața instituției a răsărit un monument,

Bustul (deși este impropriu termenul, pentru că este doar chipul) lui Iulian Vitalis Cojocariu, lucrare din teracotă realizată de artiștii bulgari Bogdan Aleksandrov și Georgi Minchev, care a fost adus în luna mai de directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Reșița, Marian Apostol, și-a găsit locul în fața instituției, fiind amplasat săptămâna trecută pe soclu, într-un cadru restrâns. De ce nu a fost anunțată mass-media? Tocmai pentru a se respecta dorința artiștilor, aceștia considerând că trebuie oficiat un moment special de dezvelire a lucrării.

Solicitând detalii, Marian Apostol ne-a luminat, precizând că, potrivit înțelegerii din luna mai, atât cu Bogdan Aleksandrov, cât și în cadrul discuțiilor de la Casa de Cultură a Sindicatelor cu prilejul manifestării „In memoriam – Iulian Vitalis Cojocariu“ , artiștii bulgari au venit la Reșița pentru a instala bustul realizat în semn de omagiu.

„Practic, Georgi Minchev a avut liber în 19 și 20 iulie – a explicat Apostol, de aceea am demarat lucrările pentru amplasarea monumentului în fața instituției noastre. În aceste condiții am făcut fundația necesară cu o săptămână înainte, iar până în 21 iulie, când amplasarea s-a finalizat, am fost gazda celor doi artiști. Aș dori să menționez că ei au venit din Bulgaria cu toate echipamentele necesare, cu aparate de sudură, chiar și cu electrozi, doar nisipul și cimentul necesar pentru turnarea soclului le-au cerut, spun asta, pentru că, spre surprinderea mea, au existat voci care au considerat că se puteau folosi materialele și pentru altceva. Până și bucățile de tablă, destul de groase care au fost tăiate la dimensiunile potrivite, au fost aduse din Bulgaria, ei doar le-au sudat aici și le-au amplasat. Aparatul pentru gravură pentru semnătura lui Vitalis, tot ei l-au adus, practic, noi n-am pus la dispoziție decât nisipul și cimentul. S-a muncit în două zile, de dimineață până seara târziu, s-a dat la lopată, s-a cărat la găleată, toată lumea a făcut câte ceva și, în final, am reușit să ne încadrăm în timpul pe care-l aveau bulgarii la dispoziție pentru terminarea lucrării. Nu am avut timp să organizez o întâlnire oficială cu mass-media, nici nu și-au dorit așa ceva, dezvelirea oficială și, probabil, o sfințire a lucrării urmând să le facem în intervalul 2 – 11 octombrie, în perioada manifestării de amploare „Reșița în zece dimensiuni“, când vom invita toții prietenii artistului, familia, oamenii de cultură și artiștii în cadrul altui memorial. Vom încerca să aranjăm puțin locul, pentru că ar fi păcat să nu avem grijă de o operă de artă pe care artiștii bulgari au oferit-o cu atâta generozitate Reșiței, în amintirea unui prieten drag lor, Bebe Cojocariu, pentru ei și nu numai, el era Bebe Cojocariu, despre care spuneau că „a fost un mare om, imens om și un mare pictor, artist plastic“. Spuneau că au simțit o puternică influență pozitivă în urma întâlnirilor destul de dese pe care le-au avut, Bebe Cojocariu fiind cel care, la un moment dat, la una din expozițiile de la Sofia, l-a încurajat pe Bogdan Aleksandrov care privea lucrările marilor artiști bulgari cu respect „ridică-ți capul, tu ești mai bun decât ei!“. Într-adevăr, acum se vorbește despre Aleksandrov – care este și directorul Muzeului de Artă din Vidin, ca fiind unul dintre cei mai buni artiști plastici ai Bulgariei la ora actuală. De asemenea, Georgi Minchev este profesor universitar la Universitatea din Veliko-Târnovo, cu legături extraordinare pe întreg mapamondul, are expoziții peste tot în lume, este invitat în Asia, Europa și în America, dar l-a respectat și l-a prețuit enorm pe Bebe Cojocariu.

Emoționată și recunoscătoare pentru gestul artiștilor bulgari, soția lui Iulian Vitalis Cojocariu, a declarat pentru Jurnal de Caraș-Severin: „Bebe a cultivat sincer și necondiționat prietenia, altruismul, până la uitarea de sine. Prin poarta prieteniei deschisă de el au intrat acum, neuitându-l, doi artiști din Bulgaria, Bogdan Aleksandrov și Georgi Minchev. Au închinat un monument celui căruia îi plăcea să se numească zugrav și nu artist plastic. Cum aș putea să le mulțumesc? Plecăciune, prieteni adevărați!“ – a spus Geta Cojocaru.

Așadar, în luna octombrie, îi vom cinsti memoria prin dezvelirea oficială a lucrării în cadrul maratonului cultural „Reșița în zece dimensiuni“.