Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Joaca de-a v-aţi ascunselea în cimitir se poate termina, uneori, cu dosar penal, părinţii fiind cei care suportă consecinţele!

Vandalizarea şi distrugerea monumentelor funerare nu e un subiect nou, de fiecare dată autorităţile încercând să ia măsuri care să ducă la pedepsirea vinovaţilor. De astă dată sunt incriminaţi minori, iar monumentele sunt ale unor personalităţi, ale unor reşiţeni de vază şi datează din secolul al XIX-lea, încadrându-se în categoria monumentelor de patrimoniu, cum remarca cineva pe Facebook. Şi să fi fost ale unor reşiţeni simpli, care au muncit o viaţă şi au pus umărul la dezvoltarea oraşului, tot cu respect trebuie trataţi.

În orice caz incidentul, surprins săptămâna trecută de camerele de supraveghere în cimitirul Nr.2 din cartierul Muncitoresc, nu a rămas nedescoperit, iar făptaşii sunt cercetaţi. De la Direcţia de Întreţinere şi Reparaţii din cadrul Primăriei Reşiţa, directorul general Daniel Mircea Călin a fost foarte prompt în a da reşiţenilor explicaţii vizavi de ceea ce s-a întâmplat, asigurându-i că vinovaţii vor suporta rigorile legii: „A fost deschis dosar penal pentru vandalizare și autorii identificați. Urmează ca legea sa stabilească sancțiunile. Administrația Cimitirelor va reabilita monumentele deteriorate. Pozele sunt de pe camerele de supraveghere. La Poliţie s-a predat o secţiune de filmare în care se vede efectiv vandalizarea. Vor fi traşi la răspundere, cu siguranţă“.

Primăria Reşiţa a luat poziţie, dealtfel, în urma numeroaselor comentarii, chiar dacă ancheta este în desfăşurare: „Cimitirul este un spațiu al reculegerii, al liniștii și al durerii pierderii persoanelor dragi. Cu toate acestea, persoane lipsite de orice urmă de bun-simț au vandalizat mai multe morminte din cimitirul nr. 2 – Muncitoresc. Deși nu există pază fizică decât la intrările principale, toate cimitirele din Reșița dispun de supraveghere video, astfel a fost ușor să identificăm autorii. Incidentul a fost raportat la Procuratură și au fost făcute cercetări, iar vinovații vor suporta toate consecințele faptelor pe care le-au comis. Pentru că aceștia sunt minori, amenda și toate costurile necesare remedierii stricăciunilor vor fi suportate de părinți. Acest eveniment ne aduce aminte tuturor de importanța celor 7 ani de acasă“.

JCS-Alexandra Gorghiu