Caraş-Severin, Romania

OŢELU ROŞU – Următoarele zile sunt hotărâtoare pentru soarta Combinatului Siderurgic Oţelu Roşu, în prezent purtându-se negocieri de preluare a societăţii de către un consorţiu polonez.

De câteva zile, afaceristul polonez Marek Frydrych, directorul Sunningwell International, se află în ţara noastră pentru a negocia preluarea activelor grupului Mechel de către societatea poloneză. Printre aceste active se găseşte şi uzina din Oţelu Roşu. După nenumărate tentative eşuate de preluare a combinatului de către diverşi investitori, se pare că polonezii de la Sunningwell chiar au intenţii serioase. În urmă cu două luni aceştia au trimis evaluatori pentru a stabili exact valoarea activelor de la Oţelu Roşu, precum şi sumele necesare demarării producţiei.

„Nu vrem să ne mai hazardăm şi să spunem că am sărit toate hopurile şi suntem gata de începerea producţiei. Momentan tot ce ştim este că se poartă negocierile de preluare. Dar până la semnarea actelor, eu rămân rezervat în declaraţii. Este adevărat că au fost şi au făcut evaluări. Par să fie cu adevărat interesaţi să reia producţia la Otelu Roşu, dar până nu e semnat şi parafat, nu putem să începem să facem planuri şi să ne amăgim“, declară şeful Serviciului de Întreţinere din cadrul combinatului, Constantin Lazăr.

Marek Frydrych a înfiinţat compania Sunningwell Internațional în anul 2003, după ce în prealabil desfăşurase afaceri în domeniul tradingului de mărfuri, în special metale, pe şi dinspre pieţele asiatice. Sunningwell este o afacere de succes, reuşind de-alungul timpului să finanţeze revigorarea a mai multor companii din Polonia. Încă de anul trecut, antreprenorul polonez şi-a anunţat intenţia de a intra şi pe piaţa românească prin achiziţionarea activelor deţinute de Mechel. Pe de altă parte, Laminorul Danube, controlat de polonezii de la Sunningwell, și-a mai adjudecat la o licitație, în septembrie 2019, contra sumei de aproape 86 milioane lei, ansamblul de elaborare a oțelului de la punctul de lucru din Oțelu Roșu al insolventei Ductil Steel Buzău. Asta însă în condițiile în care înțelegerea este ca Laminorul Danube să preia datoriile Ductil față de bugetul de stat. La finalul anului trecut, contractul de cesiune a creanței bugetare a ANAF nu fusese încă semnat, astfel că tranzacția privind activele de la Oțelu Roșu a fost amânată.

Rămâne de văzut dacă afacerea se va finaliza acum şi dacă Oţelu Roşu va redeveni un centru important al siderurgiei, oferind astfel noi perspective de dezvoltare pentru întreaga zonă.

JCS-Flavius Militaru