Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Mall-ul din prima etapă ar aduce undeva la 700 de locuri de muncă, la care se adaugă, într-a doua etapă, în jur de 300 de posturi, pentru aquapark. Şi asta este doar o fărâmă din ce se întrevede la Mociur!

Prezentările din ultimele zile, despre Mociur, l-au făcut pe primarul Nelu Popa să-şi amintească din nou de fotografia pe care o publica în 2016, „cu zona Mociur, 40 de hectare de teren abandonat, în mijlocul orașului. De atunci, am făcut toate demersurile posibile pentru a reîntregi orașul! Am avut norocul ca firma Ceetrus să aibă încredere în noi. A achiziționat acel teren pentru a face cea mai mare investiție privată demarată într-un oraș din Banatul de Munte din ultimii 30 de ani. La prezentarea oficială a proiectului, nu vă ascund că și eu am rămas uimit. Proiectul ce se pregătește mi-a depășit toate așteptările. Da! Reșița are în față un viitor frumos, demn de un Municipiu, reședința unuia din cele mai frumoase județe din România“, spunea edilul, vorbind despre acest „megaproiect ce devine realitate“.

Ce vor însemna pentru oraş planurile din Mociur? „Din datele pe care eu le am de la dezvoltatorul Ceetrus, în zonele de centre comerciale sunt între 500 şi 700 de angajaţi, în zona de aquapark – undeva la 300 de angajaţi, dar evident că lucrurile nu se limitează aici! În masterplan apar şi hoteluri, apar şi ansambluri rezidenţiale, apar clădiri de birouri, care cu siguranţă vor genera la rândul lor locuri de muncă suficient de multe. Să avem noi oameni să-i aducem aici! Eu sper să determinăm, cu ocazia realizării acestui proiect, şi mulţi reşiţeni tineri, şi nu numai, să se întoarcă acasă pentru că e un moment oportun să o facă.

Iar asta nu e tot! Primarul Ioan Popa a vorbit şi despre şansa pe care o are urbea, zona, din punct de vedere turistic: „Unul dintre lucrurile care i-a determinat pe cei de la Ceetrus să vină aici a fost angajamentul meu ferm că, pe lângă mall, noi ne angajăm să facem un aqualand, ceea ce le-a dat încredere să vină şi să se angajeze în această investiţie. Eu sunt convins că aqualandul, alături de telegondola de pe Semenic şi de reconversia funicularului, se vor constitui în trei elemente importante care vor genera trafic de turişti în zona Reşiţa şi în zona Banatului de Munte. Nu numai din România, ci şi din ţările limitrofe, în special din Serbia, Belgrad, care este foarte aproape, şi coasta de est a Ungariei. E un lucru de care eu sunt sigur şi viitorul va confirma această teorie“.

Prima fază cuprinde realizarea unui shopping mall – cu zonă de restaurante, piaţă de evenimente şi alei pietonale – şi a unei părţi din complexul rezidenţial. Cea de-a doua cuprinde aquaparcul şi hotelul aferent, partea de retail DIY („Do it yourself“, magazine de bricolaj), la care se adaugă altă bucată de rezidenţial. Faza a treia încheie partea de rezidenţial, ridică o zonă de birouri, la care se adaugă un muzeu, iar faza a patra va completa peisajul cu încă un hotel.

Şi dacă toate au fost prezentate şi povestite, dacă deja avem un masterplan, nu mai rămâne decât o singură întrebare: când încep lucrările? Primarul Ioan Popa a răspuns: „Masterplanul se va transforma în PUZ. Demararea PUZ-ului se face chiar zilele acestea. Un PUZ, în principiu, cu toate procedurile de dezbateri publice, toate etapele de lucru, are o dinamică de 4-6 luni, speranţa noastră este că în martie, anul viitor, PUZ-ul va fi aprobat şi se încep lucrările în primăvara anului viitor“.

JCS-Antoniu Mocanu