Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Chiar dacă reșițenii se vor putea bucura de mall din decembrie 2023 sau din aprilie 2024, proiectul de regenerare urbană vizând Mociurul se va desfășura pe 15 ani!

Nu mai e mult până când va fi pusă piatra de temelie a mall-ului din Mociur, cel care va da, de fapt, startul construcțiilor de pe vechea platformă industrială. Rămas încă în zona gri, cartierul reșițean care se interpune între Orașul Vechi și cel Nou va fi, de fapt, un mic oraș de 40 de hectare în inima orașului, unde locuitorii vor putea găsi totul pe o distanță de parcurs pe jos în cel mult 15 minute.

Deocamdată, așa cum spunea Tatian Diaconu, CEO Nhood, traversăm o perioadă în care nu se vede nimic ieșind din pământ. Să nu uităm însă că această perioadă nu este deloc scurtă. Scânteia a pornit în 2017, iar vreme de 3 ani s-au dus luptele cu hârtiile pentru terenuri. Apoi au urmat alți doi ani de hârtii, încununate cu aprobarea PUZ-ului. Orașul din inima Reșiței va avea o legătură între viitor și trecut prin acel vechi turn de răcire care va străjui piața publică inclusă în proiectul de dezvoltare. În jurul său vor fi ridicate, pe rând, toate celelalte facilități. Proiectul mixt va face din hectarele de zonă gri, 44.000 de metri pătrați de zonă de retail, din care mall-ul va deține cea mai mare suprafață, de 35.000 de metri pătrați, completată de o zonă de retail DIY („do it yourself“), în special cu materiale de construcții, pe 9.000 de metri pătrați, precum și de o zonă de rezidențial, cuprinzând un hotel de apartamente, pe 60.700 de metri pătrați. Urmează aquapark-ul, pe 40.000 de metri pătrați, piața turnului, pe 20.000 de metri pătrați, birouri pe 4.000 de metri pătrați și un hotel de 23.200 de metri pătrați.

Prima fază cuprinde shopping mall-ul, a doua – zona de retail și aquapark-ul (cu bazine interioare și exterioare, tobogane și servicii de wellness, SPA, cu o capacitate la interior de 700 de persoane), și hotelul aferent, de 150 de camere. Cea de-a treia fază cuprinde birourile, iar a patra – alt hotel, tot de 150 de camere. Toate etapele dezvoltării sunt corelate și cu zona de rezidențial, ce va totaliza 582 de apartamente cu două sau trei camere și tip studio. Este de asemenea inclus un hotel de apartamente, cu 177 de camere. Dar toate acestea, cu puțin noroc, le vom vedea în 15 ani, în Mociur.

JCS-Antoniu Mocanu