Mocioalcă: Vor stare de urgenţă? Să fie de acord cu măsurile noastre! - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Biroul Executiv (BEx) al PRO România a decis că parlamentarii partidului vor vota prelungirea stării de urgență, doar în condițiile în care Guvernul va adopta anumite măsuri!

BEx PRO România s-a reunit, online, luni, 13 aprilie, pentru a dezbate și adopta poziția partidului în raport cu prelungirea stării de urgență, înființarea unei comisii parlamentare de anchetă privind achizițiile publice în domeniul sănătății, măsurile de șomaj tehnic și de diminuare a veniturilor bugetarilor, respectiv aplicarea legilor privind pensiile de stat și alocația pentru copii.

A fost luată decizia inițierii unui proiect legislativ privind redirecționarea sumelor colectate la Pilonul II de pensii, începând cu data de 1 mai 2020, într-un fond special pentru combaterea coronavirusului, pentru o perioada de 12 luni ce poate fi prelungită prin lege, în situația menținerii crizei economice. „Banii vor fi administrați de Guvern pentru finanțarea serviciilor medicale, a medicamentelor, echipamentelor de protecție, a altor dispozitive sau echipamente medicale și a materialelor care pot fi utilizate pentru prevenirea, limitarea, tratarea și combaterea COVID-19. De asemenea, fondul poate fi folosit pentru investiții în construirea, extinderea, modernizarea și dotarea de spitale, secții și alte tipuri de unități sanitare sau pentru achiziționarea de aparatură medicală“, ne-a spus deputatul Ion Mocioalcă.

BEx PRO România a hotărât că parlamentarii partidului vor susține inițiativa privind înființarea unei comisii parlamentare de anchetă care să elucideze felul în care Guvernul a organizat achizițiile publice în domeniul sănătății, pe perioada coronacrizei. Liderii partidului au subliniat faptul că se impune de îndată desecretizarea achizițiilor și a donațiilor din sistemul de sănătate.

În ceea ce privește măsurile de șomaj tehnic și de reducere a veniturilor personalui din sistemul public, PRO România susține că ieșirea din criză trebuie făcută fără afectarea pensiilor, a salariilor sau a altor beneficii sociale. Nu trebuie să ne întoarcem la greșelile făcute în 2010. „PRO România susține aplicarea legilor aferente majorării pensiilor și dublării alocațiilor, cea de-a doua cu intrare în vigoare de la 1 iunie, la fel ca în 2015, cu atât mai mult cu cât, în perioada de după coronacriză, familiile vor avea nevoie de sprijin financiar pentru a se redresa.“, susţine secretarul general al PRO România, deputatul Ion Mocioalcă.

Printre măsurile cerute de PRO România se numără prelungirea stării de urgență până la data de 1 mai, cu posibilitatea de prelungire dacă este necesar. De asemenea, se cere clarificarea restricțiilor pentru a fi accesibile întregii populații – redefinirea și limitarea situațiilor în care se aplică amenzi administrative, pentru evitarea abuzurilor. Pro România cere şi suspendarea, pe perioada stării de urgență, a exportului de buștean și a produselor alimentare, dar şi semnarea unui Pact Național, asumat de Guvern, privind excluderea măsurilor de diminuare a salariilor și pensiilor…

JCS-Nina Curiţa