Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Totodată, senatorul cărăşean spune că PSD apreciază faptul că PNL a renunțat la cota unică de impozitare și a acceptat principiul impozitării progresive susținut de PSD!

Dar, consideră Ion Mocioalcă, formula propusă de PNL este inadecvată, pentru că oferă creșteri mari la pensiile mari și creșteri mici sau deloc la pensiile foarte mici.
Acest lucru este inechitabil și contribuie la creșterea decalajelor din societatea românească. PSD consideră că o impozitare progresivă echitabilă trebuie să aducă taxe mai mici la cei cu venituri mici și taxe mai mari la cei cu venituri foarte mari.

„Dar în acest moment, e necesară creșterea punctului de pensie cu cel puțin 10%, așa cum a propus PSD încă din luna august. În prezent, scutirea de impozit pe venit se acordă la pensiile de până în 2.000 de lei. Prin aplicarea proiectului PNL, beneficiile obținute de pensionari reprezintă valoarea impozitului din ceea ce depășește pragul de 2000 de lei. Această valoare ar rămâne în buzunarul pensionarilor. Prin urmare, cei cu pensii sub 2.000 de lei, adică 3,72 milioane de pensionari cu cele mai mici pensii nu vor obține niciun beneficiu în urma acestei măsuri. Pentru cei care depășesc puțin peste 2.000 de lei, beneficiul va fi de câțiva lei/lună, respectiv 10% din suma de peste prag. (circa 1 milion de pensionari). Cel mai mult vor obține pensionarii cu pensii peste 3000, respectiv câte 100 de lei, pentru că și la aceștia se aplică scutirea pe suma cuprinsă între 2.000 de lei și 3.000 de lei (adică 1.000 x10%). În această categorie sunt aproximativ 500.000 de pensionari. Deci în loc să crească mai mult la cei care au puțin, propunerea PNL crește mai mult la cei care au mai mult. PSD își menține propunerea de majorare a punctului de pensie cu 10%, pentru că există și o obligație legală de majorare (cu rata inflației de 5,1% din 2021), iar apoi, dacă PNL tot e dispusă să renunțe la cota unică, să avem o discuție serioasă în Coaliție pentru o schemă echitabilă de impozitare progresivă, cu taxe mici la venituri mici și taxe mari la venituri mari“, susţine senatorul PSD, Ion Mocioalcă.

JCS-L.A.