Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Senatorul cărăşean a întrebat, în plenul Senatului, când se acordă despăgubiri fermierilor afectați de distrugerile provocate de animalele sălbatice!

Întrebarea a fost adresată lui Adrian Oros (ministru interimar al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale) și lui Tanczos Barna (ministru interimar al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor).

„Avem o lege bună pentru fermieri, dar care nici astăzi, la aproape doi ani distanță de când a fost aprobată de către Parlament, nu se aplică. Mă refer aici la fermierii păgubiți de animalele sălbatice, care nu primesc nici acum despăgubiri dacă nu au suprafețele îngrădite sau păzite. Deși au fost aduse amendamente la Legea 407/2006 a vânătorii și protecției fondului cinegetic, în sensul în care a fost eliminată obligativitatea fermierilor de a îngrădi suprafețele de teren din extravilan, sau de a efectua paza culturilor agricole, aceste modificări nu se aplică, întrucât Guvernul – prin Ministerul Agriculturii și Ministerul Mediului – nu a fost în stare să întocmească normele de aplicare nici până în ziua de astăzi.”, a declarat senatorul PSD de Caraș-Severin.

„Vă solicit să ne informați de ce nu s-au publicat normele de aplicare a legii prin care fermierii, respectiv utilizatorii de terenuri, nu ar mai fi nedreptățiți ca urmare a neîncasării despăgubirilor pentru pagubele produse de fondul cinegetic. De asemenea, vă solicit să ne informați când se vor publica normele care să facă aplicabilă legea”, a continuat senatorul Ion Mocioalcă, solicitând, în același timp, un răspuns scris la această întrebare.

La nivelul județului Caraș-Severin, potrivit Direcției Judeţene pentru Agricultură, pagubele provocate de animalele sălbatice, având ca obiect porumbul, în localitățile Domașnea, Petroșnița și Goruia, au drept corespondent despăgubiri propuse între 50 de lei și 2.000 de lei, în timp ce distrugerile aduse grâului, în localitatea Forotic, au ca despăgubire propusă suma de 1.375 de lei. În privința pagubei produse tineretului mascul bovin, în localitatea Cornereva, propunerea de despăgubire se ridică la suma de 2.100 de lei. Totalul despăgubirilor pentru fermieri din judeţ însumează 9.385 de lei.

JCS-S.P.