Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În cea de-a treia zi de Paşti, Centrul s-a aglomerat în mod surprinzător, numărul donatorilor depăşind media obişnuită. Nu şi media normală, pentru că marţi dimineaţă au venit donatori cât ar trebui să vină în fiecare zi, adică 27.

Excesul de zel a fost cauzat, în parte şi din păcate, de accidentul rutier produs luni dimineaţă pe centura ocolitoare a Caransebeşului. Pasagerul care a supravieţuit se află în stare critică, de aceea nu mai puţin de şapte rude şi prieteni ai acestuia s-au mobilizat şi au venit să doneze sânge la Reşiţa, în încercarea disperată de a-i salva viaţa. Alţi donatori au venit, de asemenea, pentru rudele lor din spital, dar au donat sânge în cea de-a treia zi de Paşti şi cei care semnează „condica“ la Centru, de patru (în cazul femeilor) sau de şase ori (în cazul bărbaţilor) pe an, persoane care deţin, de altfel, şi carnet de donator, fiind înregistraţi cu fişă de observaţie.

Directorul C.T.S., dr. Rodica Neaga, a făcut unele precizări: „În prima zi după vacanţa de Paşti au venit destul de mulţi donatori, asta şi din cauza evenimentelor neplăcute care s-au întâmplat, accidente de circulaţie, soldate cu victime. Din păcate, ne pare rău că numai atunci ştim să ne mobilizăm sau poate este o coincidenţă, în orice caz, mă bucur că au venit mulţi donatori şi avem sânge pentru spitale. Au venit cât este media normală, de fapt, adică 25 – 30 de donatori pe zi. Am avut în ultimul timp foarte puţini donatori, 10 – 15 pe zi, care este sub normal. E remarcabil că am avut solicitări din partea personalului Consiliului Judeţean să mergem joi, în Săptămâna Luminată, pentru o colectă mobilă, deci ne vom deplasa şi sperăm să fie mulţi donatori din cadrul angajaţilor de la Consiliu“.

Dacă altfel populaţia nu poate fi convinsă, iar oamenii nu conştientizează ce înseamnă acel strop de sânge care poate salva viaţa cuiva, e bine şi aşa, e o iniţiativă de toată lauda a Consiliului Judeţean, un exemplu care n-ar fi rău să fie urmat şi de alte instituţii publice ale statului.