Caraş-Severin, Romania

SASCA MONTANĂ – Sâmbăta, 29 februarie 2020, cei de la Asociaţia Acasă în Banat îşi unesc forţele pentru a repara şi repune în funcţiune moara de apă de lemn din Sasca Montană!

„Vom repara clădirea, reconstrui puntea, decolmata canalul de apă şi vom ecologiza râul în zona morii. Aşa că va fi nevoie de cât mai multe mâini dibace care să facă treaba. Avem sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Sasca Montană şi sperăm să ni se alăture cât mai mulţi localnici.Toţi participanţii vor trebui să vină echipaţi în haine de lucru, încălţaţi cu cizme sau ghete şi să aibă o pereche de mănuşi. Masa de prânz şi gustările vor fi asigurate de bucătarul nostru de nădejde Mihai Iamandi“, spun cei de la asociaţie.

Voluntarii care vor să participe se pot înscrie până vineri la ora 20.00, pe Facebook sau pe adresa de email: [email protected].

Situată aproape de școala din localitate, Moara de lemn din Sasca Montană nu mai macină din anul 2006, iar de atunci, clădirea a început să se degradeze și canalul de apă s-a colmatat.

„Vrem să reparăm această moară și să o repunem în funcțiune. Este o moară țărănească cu ciutură, amplasată chiar în centrul satului și poate fi un extraordinar obiectiv turistic. Intervenția este urgentă pentru că, în acest moment, moara încă se mai păstrează în condiții bune, dar se degradează rapid. Vom schimba acoperișul, vom decolmata canalul de apă, reconstrui puntea, dar vom face și o ecologizare a râului”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Primăria și Consiliul Local Sasca Montană susțin acest demers și suntem convinși că și oamenii din sat vor pune umărul ca să repornim moara de lângă Școală. Este foarte important pentru noi să păstrăm patrimoniul și să-l punem în valoare, pentru că sunt mulți turiști care ne vizitează și trebuie să le arătăm frumusețile pe care le avem”, a spus și Ion Poplicean, primarul comunei Sasca Montană.

Renovarea morii din Sasca Montană este prima acțiune de acest gen a Asociației Acasă în Banat. Obiectivul asociației este de a repara, alături de comunitățile locale, mai multe mori de apă din Banatul de Munte. În cadrul proiectului „Țara Morilor de Apă”, în anul 2019, voluntarii Asociației Acasă în Banat au străbătut localitățile din județul Caraș-Severin și au identificat și cartografiat nu mai puțin de 243 mori de apă existente, dintre care 82 sunt folosite în mod regulat, 47 sunt în stare bună de conservare dar sunt oprite, iar 114 sunt nefuncționale sau în stare critică.

JCS-N.C.