Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – A treia etapă a proiectului „Turist în Banat“ s-a desfăşurat în weekend în comuna Prigor. Voluntarii Asociației Acasă în Banat au redat strălucirea uneia dintre cele mai frumoase mori din Ţara Almăjului: Moara de pe Piatră!

Pe o vreme rece şi ploioasă, voluntarii Acasă în Banat s-au reunit pentru a treia oară la Prigor, pentru a reabilita şi curăţa o altă moară, cea denumită de oamenii locului Moara de pe Piatră. Ca de fiecare dată, o mână de ajutor a venit din partea Primăriei Prigor, care a susţinut această acţiune cu muncitori, utilaje, cazare şi bunătăţi locale. Deşi, uneori ploaia a îngreunat munca voluntarilor, a fost amenajată şi zona de la Morile Ibâlcine.

„Cu pelerine, cizme, bocanci, haine groase, ne-am pregătit pentru o misiune ce se anunța dificilă. Un weekend rece, cu ploi abundente și tentativa de a avansa în proiectul nostru, la Prigor. Dar, după cum ne știți, nu ne-am pierdut cu firea și ne-am pregătit cu planuri A, B și C. Iar vremea ține cu cei ambițioși și determinați, așa că ne-am adaptat și am reușit să facem aproape tot ce ne-am propus. Așa că, de vineri dimineață am dat drumul la primul șantier și am amenajat zona de la Moara de pe Piatră din Prigor. Am depus un efort considerabil în curățarea canalului (irugii) de circa 300 metri. Ne-am ocupat în detaliu de moară și am pregătit-o să macine din nou. După amiaza de vineri am petrecut-o lucrând la finisaje, iar echipa Primăriei s-a luptat din greu pentru a da drumul la apă. Atunci ne-a prins prima ploaie, torențială, și a trebuit să evacuăm utilajele care riscau să rămână împotmolite și să amânăm finalizarea stăvilarului, care mai necesita 1-2 ore de lucru. Sâmbătă dimineață, după ore întregi de ploaie, toate râurile erau umflate, apă peste tot, rece, așa că eram pregătiți de orice. Numai că, după micul-dejun, ploaia s-a oprit și până la prânz am avut timp berechet să ne ocupăm de amenajarea zonei de la Morile Ibâlcine din Prigor. Iar după-amiază, ne-a mai dat un răgaz de aproape 3 ore în care să terminăm ceea ce ne-am propus. În tot acest timp am fost foarte motivați, cu o stare de spirit pozitivă, determinați, și asta a contat cel mai mult“, au precizat cei de la Acasă în Banat.

În următoarea etapă, echipa asociaţiei şi-a propus montarea de indicatoare, hărți turistice şi panouri explicative în toată comuna Prigor, de-a lungul drumului Via Transilvanica.

JCS-Nicoleta Moraru