Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Expoziția-incursiune în universul cotidian al dacilor va fi deschisă publicului, de marți, în foaierul CUUBB din Reșița!

Expoziția, adusă la Reșița de Muzeul Banatului Montan, este rezultatul colaborării mai multor instituții muzeale şi de cercetare din țară: Muzeul Satului Bănățean, Muzeul de Istorie și Artă Zalău, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Universitatea de Vest din Timișoara și cu aportul Institutului de Arheologie și Istoria Artei, din Cluj-Napoca. Întrucât MBM nu poate oferi în prezent un spațiu expozițional adecvat din cauza lucrărilor de reabilitare aflate în curs, expoziția al cărui vernisaj va avea loc marți, 15 iulie, la ora 14, este găzduită, în baza unui mai larg protocol colaborare, de Centrul Universitar al Universității ”Babeș-Bolyai” din Reșița.

„Pentru mulți dintre noi, pâinea este astăzi alimentul pe care îl folosim cel mai des pentru a susține șunca, salamul sau cașcavalul în sandvișul nostru. Însă o astfel de percepție este foarte diferită față de cea a oamenilor care au trăit chiar și cu câteva generații în urmă. Putem spune că pe parcursul mai multor milenii din istoria omenirii, pâinea a reprezentat unul dintre produsele cele mai importante în alimentație. Multe dintre luptele pentru existență, războaiele de succesiune și răsturnarea unor guverne au fost evenimente care mărturisesc despre importanța istorică și culturală a acestui aliment și care demonstrează că pâinea influențează adeseori puterea.“, precizează MBM în comunicatul de presă prin care invită publicul la această inedită expoziție.

Dincolo de preocupările cotidiene legate de actualul specific al producției, al ofertei comerciale și profil al consumului, există o curiozitate firească legată de modul în care era preparată pâinea într-un moment anume din istoria omenirii și într-o anumită arie geografică. Astfel s-a născut, pentru inițiatorii acestui demers expozițional, întrebarea: „Oare cum se poate distinge procesul de preparare a pâinii în timpul Regatului Dac, prin intermediul descoperirilor arheologice“? Răspunsul, asigură organizatorii, s-a concretizat în această amplă expoziție-incursiune în universul cotidian al dacilor, ce pune în lumină complexitatea proceselor tehnologice și culturale legate de producerea pâinii, așa cum reiese din descoperirile arheologice și din sursele istorice.

JCS-Walter Fleck

Adaugă comentariu