Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Şeful PSRO şi-a manifestat şi susţinerea faţă de candidatul pentru fotoliul de primar al Bocşei, vorbind despre ce trebuie făcut pentru comunitatea locală.

Preşedintele Partidului Social Românesc (PSRO) Mircea Geoană, prezent luni, 23 mai, la Reşiţa, a deschis conferinţa de presă de susţinere a candidaţilor formaţiunii cărăşene pentru alegerile locale cu o declaraţie: „Sunt foarte bucuros să îl revăd (…) pe prietenul nostru Marian Bocşan, cu care am făcut acum câteva minute o nouă vizită la Bocşa. Revin în Caraş-Severin din două motive, în primul rând pentru că avem aici o formaţiune redutabilă, şi sunt convins că după 5 iunie vom putea să numărăm acest judeţ şi organizaţia PSRO printre fruntaşii într-o bătălie electorală foarte importantă. Al doilea motiv este legat de faptul că inima mea, a noastră, apropos de sigla partidului, bate în principal pentru judeţele şi pentru comunităţile care au fost private de sprijinul statului român şi care în ultimii 25 de ani au suferit cumplit într-un proces de dezindustrializare, de dispariţia locurilor de muncă, de neglijare şi de uitarea aproape completă din partea decidenţilor. Şi cred că misiunea noastră, dincolo de a obţine cât mai multe voturi de la cărăşeni este de a veni şi cu o soluţie alternativă în special pentru aceste comunităţi, pentru crearea de locuri de muncă şi pentru sprijinirea, într-o manieră inteligentă, şi atragerea de investiţii în judeţe care vor continua să sufere dacă vor fi lăsate fără o intervenţie energică din partea statului, fără o schimbare de paradigmă la nivelul judeţului şi a comunităţilor locale“.

Şeful PSRO a vorbit despre industria grea care a ridicat cândva centre precum Reşiţa sau Bocşa şi care acum este la pământ, excluzând ideea mutării reşedinţei judeţului la Caransebeş: „Reşiţa este un loc cu o tradiţie industrială excepţională, este un loc care, dacă ar primi mai mult sprijin, ar putea să renască, aşa cum ar putea şi Caransebeşul, şi Bocşa, şi Băile Herculane. Discuţia este despre cum creăm locuri de muncă şi cum redăm acestor entităţi gloria de odinioară“.

„Este foarte simplu pentru guvernanţi să aducă un lichidator, să plătească salarii compensatorii şi să rezolve de o manieră extrem de expeditivă o problemă extrem de severă. Guvernele şi ţările care au o politică activă, care au un minimum de patriotism economic, nu stau pe tuşă când apare o problemă de acest gen“, remarca Geoană, amintind de o serie de uzine salvate în lume, dar şi de intervenţia statului român în cazul fabricii de la Craiova, în 2003. „Statul trebuie să devină din nou un actor economic activ, nu să rămână pasiv! Vrei să salvezi locuri de muncă? Te apuci şi faci ceva, nu te predai şi spui că legile pieţei se aplică şi că aceste obiective sunt condamnate să dispară. Nu este aşa! Şi cred că aici, la Reşiţa, şi la Bocşa, la Marian Bocşan, sunt situaţii comparabile. Nu spun că pot fi salvate toate! Dar cele care sunt fanion, cele care au o tradiţie şi o piaţă în spate, care încă au meseriaşi disponibili, trebuie să primească un anumit nivel de sprijin din partea statului şi a autorităţilor“.

Oficialul a subliniat importanţa prioritară pe care o are redresarea sistemului de sănătate, considerând că există şi lucruri mai importante decât campania electorală. Şi a dorit să atragă atenţia asupra aparentei apatii din campanie, coordonată de „cele două partide tradiţionale care au multe probleme, sunt epuizate ca mesaj şi ca resursă umană“, iar dacă oamenii nu vor vota schimbarea, „riscul este să repetăm încă 25 de ani ceea ce am avut până acum. Apelul meu este ca oamenii să vină la vot! Să nu se lase înşelaţi de această apatie, este un lucru întreţinut în mod deliberat de către partidele tradiţionale, întrucât le este frică de participarea la vot. (…) Proiectul nostru de a aduce oameni care n-au făcut politică alături de oameni cu experienţă la Caraş-Severin a reuşit aproape perfect! Facem o echipă foarte bună“.