Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Este vorba de proiectul de reabilitare a acestei clădiri de patrimoniu în care funcţionează Casa Corpului Didactic Caraş-Severin, investiţia fiind gestionată de Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Lucrările se fac cu ţârâita fiindcă banii alocaţi pentru acest proiect vin de la Ministerul Educaţiei Naţionale cu ţârâita, aşa cum precizează Ovidiu Andronescu, directorul CCD CS: „Este un proiect început în 2016, care a tot fost împărţit, fazat şi din care s-a realizat doar instalaţia termică, fiindcă proiectul este mult mai mare, cu o valoare de peste 800.000 lei. Banii vin cu ţârâita. Anul acesta au venit 100.000 lei, însă foarte târziu, din cauza bugetului care a fost aprobat abia la sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie. De achiziţiile pentru acest proiect se ocupă Inspectoratul Şcolar Judeţean, deci banii sunt la ei, îi administrează şi îi dirijează, fiindcă proiectul este la ei, noi suntem doar beneficiar. Proiectul vizează renovarea faţadei, aşa cum se ştie sunt probleme mari, cade tencuiala în diferite locuri, de asemenea acoperişul trebuie făcut, schimbarea tocăriei şi înlocuirea geamurilor este necesară. Sper să nu ni se retragă banii sau dacă ne-au fost alocaţi anul acesta să nu-i lase pe anul viitor“.

Proiectul a fost înaintat fiindcă ultimele lucrări la clădire au fost făcute între anii 2002 – 2006, după incendiul din 2001. Cunoscută reşiţenilor sub numele de Vila Koch, apoi Cărăşana, clădirea este patrimoniu şi figurează pe lista monumentelor istorice. De aceea este necesară o atenţie sporită în executarea lucrărilor, pentru respectarea cerinţelor Comisiei de Cultură, respectiv refacerea acoperişului şi a faţadei, înlocuirea completă a tâmplăriei exterioare cu lemn stratificat.

Construită în anul 1900, Vila Koch a fost mai întâi sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi al Casei Corpului Didactic, mai precis în perioada 1982 – 1990, iar din 2001 în imobil a rămas doar CCD CS.

Alexandra Gorghiu