Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – În perioada 13-17 mai 2021, cinci echipe de elevi de liceu din întreaga țară au participat la finala celei de-a șaptea ediții a Competiției Naționale CanSat. Evenimentul a fost organizat de către Agenția Spațială Română (ROSA) prin ESERO România, un proiect al Agenției Spațiale Europene (ESA) în parteneriat cu ROSA!

ESERO România – Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială – România este un proiect menit a trezi interesul elevilor pentru disciplinele STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică) prin folosirea spațiului cosmic drept context educativ.

Competiția națională CanSat a fost organizată cu susținerea Aeroportului „Banat“ Caransebeș, lansarea minisateliților având loc pe data de 14 mai din acea locație. CanSat-ul a fost lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru, trebuind să îndeplinească o misiune științifică și să aterizeze în condiții de siguranță.

Competiția CanSat este o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi a constat în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit — cum ar fi senzorii, alimentarea cu electricitate și comunicațiile — într-o doză de băutură răcoritoare cu un volum de 330 mililitri.

Cinci echipe, de la licee din Braşov, Constanţa, Sibiu, Bihor, Arad, compuse din elevi, coordonați de către un cadru didactic au lansat minisateliți, spre deosebire de alte concursuri, procentajul de recuperare a acestora fiind de sută la sută. Urmează analizarea datelor, iar echipa câștigătoare va participa automat în finala europeană organizată de către Agenția Spațială Europeană (ESA).

JCS-L.A.