Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Deputatul Dumitru Rujan spune: „Investim în dezvoltarea comunităților locale! Autoritățile publice locale din Caraș Severin au oportunitatea să acceseze fonduri pentru a face investiții în producția de energie din surse regenerabile“!

Și este vorba despre o oportunitate deloc de neglijat, întrucât discutăm de un buget alocat acestui tip de investiții cifrat undeva la 500 de milioane de euro, prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Jumătate pentru sectorul privat, pentru sprijinirea investițiilor în capacitățile de producere energie din surse regenerabile, pentru comercializare, iar cealaltă jumătate pentru UAT-uri, pentru consumul propriu.

La capitolul producție pentru comercializare, „acordarea finanțării nerambursabile în cadrul acestui apel intră sub incidența regulilor de ajutor de stat“, informează deputatul liberal cărășean Dumitru Rujan. Alocarea este de 250 milioane euro. Granturile aferente măsurilor de producere a energiei din surse regenerabile pentru comercializare se acordă pe beneficiar și proiect, sub formă de ajutor de stat, și au valoarea minimă de 5.000.000 euro și valoarea maximă de 15.000.000 euro“. La acest capitol, proiectele pot fi depuse începând din 4 octombrie, iar termenul de depunere este unul flexibil, în funcție de solicitările primite.

În cazul sprijinului acordat pentru investițiile în capacitățile de producție de energie din resurse regenerabile pentru consumul propriu, acestea „nu intră sub incidența regulilor de ajutor de stat. În cazul primăriilor care propun proiecte de producere a energiei termice în scopul consumului propriu, acestea vor avea în vedere că nu vor putea utiliza energia produsă în alte scopuri care determină obținerea de venituri“, a precizat oficialul. Proiectele pot fi depuse începând tot din 4 octombrie. Detalii se pot regăsi pe pagina Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (www.mfe.ro).

JCS-A.M.