Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Deputatul liberal cărășean Dumitru Rujan a vorbit despre granturile puse recent la bătaie de Guvern, de peste 400 de milioane de euro, pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii!

Executivul alocă banii în două etape, prima alocare, de 60 de milioane de euro, cuprinde granturi între 50.000 și 200.000 de euro, banii fiind destinați refacerii capacităților de prestări de servicii, iar cea de-a doua, de 360 milioane euro, oferă granturi între 50.000 și 500.000 euro, pentru IMM-urile afectate de criză, precizează deputatul cărășean.

Potrivit oficialului „criteriile de selecție a proiectelor sunt specifice perioadei de criză pe care o parcurgem. În prima etapă, destinată capacităților de prestări servicii în domenii precum învățământul, sănătatea, asistența socială și serviciile prestate către populație, Guvernul Ciucă va ajuta aproximativ 1.200 de IMM-uri beneficiare. Cea de-a doua componentă a măsurii de sprijin guvernamental prevede granturi pentru activitatea de producție, construcții, transport și depozitare, hoteluri și restaurante, pe componenta de dotări specifice pentru serviciile de cazare, având aproximativ 4.000 de IMM-uri beneficiare. Se vor deconta echipamente, utilaje, dotări specifice, tot ce înseamnă investiții ce țin de capitalizarea IMM și refacerea capacităților de reziliență“.

Ordonanța Guvernului care va reglementa acordarea granturilor pentru investiții către microîntreprinderi și IMM-uri prevede asigurarea finanțării de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din Programul Operațional Competitivitate, din fonduri europene și de la bugetul de stat. Urmare a adoptării ordonanței, pe site-ul MIPE poate fi consultat ghidul solicitantului pentru contractarea granturilor în cadrul celor două măsuri. Conform calendarului estimativ din prezent, apelul urmează să fie lansat în august 2022. Proiectele pentru contractarea granturilor vor fi depuse prin platforma IMM Recover.

JCS-A.M.