Caraş-Severin, Romania

Până în momentul de faţă, pentru refacerea zonelor miniere au fost cheltuite peste 10 milioane de euro şi urmează alte 3,7 milioane pentru infrastructură.

Prima sumă a fost împărţită între ajutorarea agenţilor economici, care au creat 3.500 de locuri de muncă, şi în crearea celor două centre de afaceri. Banii pentru infrastructură vor fi împărţiţi între nouă comunităţi din Caraş-Severin.

În anul 1997, prin H.G. 64 a luat naştere Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea şi Implementarea Programelor de Reconstrucţie a Zonelor Miniere. Agenţia, are şi o structură teritorială, la nivelul judeţului, care funcţionează de mai bine de zece ani. În prezent, Agenţia derulează componenta de regenerare socio-economică din proiectul „Închiderea Minelor, Refacerea Mediului şi Regenerare Socio-Economică“.

Această componentă care vizează şi 35 de comunităţi din Caraş-Severin. Acest proiect este cel de-al doilea după ce în 2006 a fost finalizată cu succes etapa-pilot, de atenuare a impactului social în zonele miniere. „Caraş-Severin este al patrulea judeţ pe ţară ca şi grad de afectare după închiderea zonelor miniere şi al treilea ca număr de persoane rămase fără loc de muncă. După ce s-a implementat bine proiectul-pilot am trecut la capitolul Regenerare economico-socială“, a declarat Nicolae Orăvicean, coordonator în cadrul Structurii Caraş-Severin a Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere.

Proiectul are trei componente noi şi foarte importante, prin care membrii comunităţilor pot obţine finanţare: de creştere a capacităţii comunităţilor, prin sprijinirea autorităţilor în finanţarea proiectelor, de infrastructură municipală, unde aplicanţii primesc minim 15 miliarde de lei vechi pentru fiecare proiect şi, nu în ultimul rând, schema de granturi mici.

Până în momentul de faţă, în judeţ au fost băgaţi aproximativ 10 milioane de euro şi vor urma alte 6,7 milioane de euro, pentru infrastructură.

Doina Rolea

[email protected]