Mihai Stepanescu: Fac tot posibilul sa includem Resita acolo unde merita - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

 REŞIŢA – Promite primarul municipiului, vorbind despre noul ciclu european de finanţare, sperând că reşedinţa judeţului nu va fi din nou uitată.

Sărbătorile de iarnă, ce ne apropie de momentul înnoirii anului, ne umplu de bucurie, ne scot de sub povara greutăţilor cotidianului şi, poate, ne fac mai buni şi ne reamintesc, în Luna Cadourilor, însemnătatea bucuriei de a dărui. Cum a fost 2013 pentru Reşiţa? E drept că banii nu sunt niciodată destui, că valoarea lor e mai mică an de an, însă la fel de drept este că 2013 a fost deschizător de drumuri pentru multe dintre proiectele urbei. Dacă deja avea borduri, anul acesta Reşiţa nu s-a mai dezis de rangul de municipiu, beneficiind de unele dintre cele mai ample lucrări de până acum la capitolul drumuri. După atâta amar de vreme… S-au mai tăiat ceva cabluri de curent ale vechiului tramvai şi, pentru mulţi participanţi la traficul rutier, dacă n-ar mai fi dalele şi linia, n-ar mai exista problemele ce apar între acestea şi asfaltul din carosabil. Au mai fost inaugurate tot felul de investiţii, pornind de la diferite centre sociale, până la Parcul Zoologic, iar lucrările derulate în oraş n-au fost deloc singulare.

2013 a mai însemnat şi conturarea fermă a ideii unui nou mall. Că va fi mall sau doar un alt hipermarket – acesta fiind de fapt primul pas în realizarea proiectului –, e greu de ghicit de pe acum, însă investitorii au primit deja primele aprobări ca afacerea din locul vechiului Prescom să fie la start. Ceea ce înseamnă că tinerii pot visa la un cinematograf cu alte dotări unde ar putea vedea un film 3D fără să mai bată drumul Timişoarei.

Rămâne însă vechea nemulţumire ce a umbrit Reşiţa ultimului exerciţiu bugetar european. E totuşi posibil ca în ciclul 2014-2020, municipiul de pe malurile Bârzavei, cu tot cu zona lui metropolitană, să devină ceea ce merită, un pol de dezvoltare ce să beneficieze de finanţare europeană reală. Potrivit primarului Mihai Stepanescu, din cauză că Reşiţa a fost exclusă de la împărţeala banilor, am pierdut, în perioada 2007-2013, nu mai puţin de 30 de milioane de euro. Există totuşi o speranţă, pentru că, după cum promite primarul, „fac tot posibilul să includem Reşiţa acolo unde merită!”.

Antoniu Mocanu