CARAȘ-SEVERIN – Da, ați citit bine, se întâmplă în Caraș-Severin! Vorbim despre 28 de microbuze electrice aduse recent cu bani din PNRR, cedate primăriilor care încă n-au stații de încărcare…
A trecut prea repede bucuria recepționării primului lot, cel de microbuze electrice cu 8+1 locuri, din proiectul „Microbuze electrice pentru elevii județului Caraș-Severin“. Vorbim despre o inițiativă finanțată prin PNRR, cu un buget total de 30 de milioane de lei fără TVA, bani din care 13,3 au fost cheltuiți pentru acest prim lot, de 28 de microbuze. Acum cele 28 de primării „câștigătoare“ în primul lot nu le-ar recepționa, preferând să se înghesuie pe lista celor 17 care așteaptă lotul 2 și care vor primi microbuze cu 16+1 locuri. Dar de unde nemulțumirea?
Președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu, a dat glas edililor din teritoriu: „Sunt nemulțumiri din partea primarilor care primesc aceste microbuze. De fapt, ele nu sunt 8+1, sunt 6+1, și sunt dotate și cu un mecanism pentru persoane cu handicap. Nemulțumirile sunt legate de numărul mic de persoane care pot fi transportate cu aceste microbuze. (…) Cu oricare dintre acești primari veți discuta, vă vor spune că sunt nemulțumiți de microbuze, care pot transporta exact 6 elevi. Urmează etapa a doua, cu microbuzele de 16+1.“
Oficialul a subliniat că, întrucât este vorba despre un proiect aflat în derulare, nu mai putea fi schimbat nimic, motiv pentru care nici n-a dorit să schimbe listele primăriilor beneficiare. Fapt pentru care aleșii județului au votat, în unanimitate, transferarea dreptului de proprietate asupra microbuzelor de la județ în ograda primăriilor. Potrivit documentelor oficiale, prețul fiecărui microbuz de 8+1 locuri, dintre care doar 6 ar putea fi folosite de elevi, se ridică la 565.250 de lei, cu tot cu TVA. După aceste precizări, aleșii județului au votat, unanim, pentru transferul gratuit al microbuzelor cu pricina din proprietatea județului, în ograda primăriilor.
E posibil totuși ca nemulțumirile primarilor să nu fie chiar atât de fondate, mai ales că ar fi acceptat microbuze care să transporte 8 elevi, dar nu se pot mulțumi, gratis, cu cele pentru 6 elevi. Gurile rele spun că, la o școală rurală, să aduci câțiva copii între sate, nici nu durează atât de mult și, la nevoie, s-ar putea face mai multe transporturi. În interesul educației, evident! Doar că unii s-au cam obișnuit ca în microbuzul școlar să meargă și nevasta șoferului, și tanti de la piață, și doamna secretară sau contabila, și mai cine știe cine are nevoie de o cursă gratis. Plus că, la atâtea scandaluri cu turismul electoral prin județ, cine s-ar mulțumi să transporte doar câte 6 „elevi“ pe tură?
„Din punctul meu de vedere, nu se rezolvă nici problema transportului elevilor și nici nu există o mulțumire. Nu vă ascund că toți primarii au dorit să modific lista. Nu se mai putea!“, a declarat Hurduzeu, explicând că „o să încercăm, să vedem, să facem demersuri. Nu aș ști să spun exact acum dacă în locul acelui sistem care permite urcarea în microbuz a unei persoane cu dizabilități se pot monta alte două sau trei scaune pentru a crește numărul de locuri, și dacă s-ar omologa. Pentru că dacă nu ai în localitate, în școală persoane cărora să te adresezi cu acest microbuz, părerea mea e că s-ar putea maximiza numărul de locuri. Dar asta ar trebui făcută pe cheltuiala primăriei. Nu știu dacă cei care au acordat finanțarea vor fi de acord și nu știu dacă vor fi omologate microbuzele în astfel de situații. Deși cred că modificarea ar putea fi făcută tot la societatea care a vândut, comercializat aceste microbuze. Ar fi o idee pe care am discutat-o cu primarii, pentru a mai crește cu câteva locuri numărul de locuri din microbuz.“
Mai rău, cele 28 de primării nici n-au infrastructura necesară folosirii microbuzelor electrice. „Nu există stații de încărcare! Este o discuție, au câteva obligații primăriile: stații de încărcare și să aibă șofer angajat la primărie. Dar cu siguranță își vor face astfel de stații de încărcare pentru că nu e o sumă extraordinar de mare. O stație de încărcare nu e chiar o avere. Vor fi obligați să-și doteze. Abia le-au luat. Nu am pus încă presiune foarte mare, dar cu siguranță va exista o corespondență între Consiliul Județean și dânșii, și cei care au finanțat acest proiect european, legată de stațiile de încărcare.“, a încheiat Silviu Hurduzeu.
JCS-Antoniu Mocanu