Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Oamenii spun că Primăria Reşiţa nu le-a oferit şansa concesiunii şi că plătesc chirii dublate de două ori în doi ani, pe chioşcurile ridicate tot de ei, cu toate taxele aferente.

Un protest spontan s-a conturat, joi dimineaţă, în faţa Palatului Administrativ municipal, protagoniştii acestuia fiind micii afacerişti ai urbei. Oamenii s-au adunat pentru a le spune păsul edililor Reşiţei, care le-au dublat, de două ori, în ultimii doi ani, birul pe care-l au de plătit administraţiei locale. Însă problemele micilor întreprinzători, care şi-au deschis afacerile în chioşcurile din municipiu, sunt multe, adunate din lipsa de comunicare cu autorităţile.

Unii dintre ei au fost nevoiţi, în urmă cu aproximativ un deceniu, să investească în refacerea spaţiilor. Că nu-i butic pe malul Bârzavei să nu fie cu termopan şi rigips. Aşa au fost regulile. Acum nu mai au voie să-şi pună o siglă sau o firmă luminoasă fără cheltuieli care să-i doboare. Toate s-au făcut cu autorizaţii, cu taxe, ca la carte, pentru ca astăzi să plătească de fapt chirie pe propriile spaţii. Ei nu datorează taxe de concesiune ca alţii, care le-ar fi redus costurile. Chiar şi aşa, plătesc şi impozite pentru respectivele spaţii. Mulţi se plâng că municipalitatea nu le-a mai făcut contracte, deşi continuă să le ceară şi să le încaseze banii, atât impozitul cât şi chiria.

Pentru un mic butic, pentru care în decembrie 2016 se plătea o chirie lunară de 500 de lei, începând din ianuarie 2017 s-a plătit câte 900 de lei pe lună, pentru ca acum birul să ajungă la 1.600 de lei. Asta în condiţiile crizei, ale taxelor din ce în ce mai împovărătoare. În vreme ce altcineva care are şi o terasă a ajuns să aibă de plătit undeva la 4.000 de lei pe lună. „Avem câte doi, trei angajaţi. Ce facem, îi dăm afară? Eu am persoane care lucrează la mine de 12, chiar de 16 ani“, spunea unul dintre patroni.

Cineva care deţine un chioşc mai mic spunea că, din cauza soarelui din timpul verii, marfa i se decolora în geam, astfel că a vrut să-şi monteze o marchiză. N-ar fi costat mare lucru, undeva la 500 de lei achiziţia, dar pe lângă aceşti bani, mai era nevoie de 1.500 de lei pentru documentaţia necesară înaintea montării. Plus celelalte taxe lunare pentru umbrirea domeniului public. Să nu-i uităm pe patronii din preajma staţiilor de autobuz, care se plâng că suprafaţa spaţiilor pe care le închiriază a fost rotunjită din pix, în defavoarea lor. Asta pentru că se consideră că sunt puternic avantajaţi de prezenţa lor în staţiile cu un asemenea vad comercial, unde oamenii cad practic din autobuze direct în butic, la shopping.

Câţiva dintre paşnicii protestatari au fost invitaţi la masa dialogului de viceprimarul Gabriel Duruţ, care le-a explicat că măsura a fost anunţată dinainte de Primărie, că a fost făcută publică. Şi dacă unii au spus că au primit notificări vizavi de majorarea chiriei, alţii s-au plâns că au aflat de ea abia când s-au dus să plătească. Sunt însă decişi să se mai adune o dată, luni, 29 ianuarie, la ora 16.00, la invitaţia primarului Ioan Popa, pentru ca ziua următoare să-şi spună păsul şi în şedinţa ordinară a Consiliului Local Reşiţa. „Am încredere în dl primar, de asta l-am şi votat pentru că a început de jos, cam odată cu mine. Pe atunci, unde mergeam să cumpăr, avea o maşinărie mică, veche, unde două femei care sprijineau pastele făinoase pe braţe. Aşa a lucrat, a început ca noi, de jos“, spunea unul dintre micii investitori ai urbei, care nu şi-a pierdut speranţa că edilul le va da o mână de ajutor.