Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Vizibil plictisiţi, majoritatea elevilor care au susţinut luni Bacalaureatul de toamnă se aşteaptă să nu promoveze nici în această sesiune.

„Am să dau Bac-ul până la 45 de ani până îl iau. Dar nu mă stresez şi nici nu vreau să învăţ. Mi-a picat Bacovia, cine mai e şi ăla?“, se destăinuie un tânăr colegului său, care îl aştepta la ieşirea din examen în curtea Liceului Teoretic „Traian Vuia“ din Reşiţa.

Ca şi el, alţi zeci de elevi au participat la examen doar pentru că „era trecut în agendă“. În judeţul nostru, 830 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru a susţine probele nepromovate în sesiunile anterioare ale examenului de Bacalaureat. Dintre aceştia, 436 au ales să îşi încerce norocul, încă o dată, la Limba şi literatura română. Pentru elevii cărăşeni au fost organizate trei centre de evaluare la Reşiţa, Caransebeş şi Oraviţa.

bac1

La Liceul Tehnologic „Dacia“ din municipiul de pe Timiş şi Sebeş s-au înscris pentru examenul la limba română 153 de absolvenţi de liceu. Dintre aceştia, 27 nu s-au prezentat şi alţi doi au fost eliminaţi din examen. Doi elevi au părăsit sala de examen şi la Liceul Teoretic „General Dragalina“ din Oraviţa, unde s-au înscris 88 de candidaţi, dintre aceştia 21 absentând. La Liceul Teoretic „Traian Vuia“ din Reşiţa au fost înregistraţi 195 de candidaţi dintre care 39 nu s-au prezentat la examen.

Ca şi în anii precendenţă, elevii primesc subiectele diferenţiat în funcţie de profil. Astfel, cei de la real şi tehnologic au primit un text la prima vedere din romanul „Rusoaica“ de Gib I. Mihăescu, pe baza căruia trebuiau să rezolve nouă cerinţe ce vizau cunoştinţele de vocabular, de teorie literară, precum şi capacitatea de a înţelege şi interpreta un text literar. La subiectul al doilea, tinerii au avut de redactat un eseu de tip argumentativ despre importanţa regulilor într-un domeniu de activitate. Iar la ultimul subiect, trebuiau să scrie un eseu de două-trei pagini cu privire la viziunea despre lume a lui George Bacovia aşa cum se reflectă într-un text poetic studiat. Elevii de la uman au primit un text la prima vedere din romanul „Lydda“ de Duiliu Zamfirescu, pe baza căruia trebuiau să rezolve nouă cerinţe.

bac2

La subiectul al doilea, elevii au avut de elaborat un eseu argumentativ în care să explice rolul presei literare într-o epocă sau perioadă istorică şi culturală, iar la subiectul al treilea poezia postbelică. „Subiectele au fost grele. Sper să iau nota cinci“, ne-a declarat Ioan Birta, absolvent al Colegiului Economic al Banatului Montan din Reşiţa. Tânărul a primit consideră că subiectul al III-lea, în cazul său viziunea despre lume a lui George Bacovia, a fost cel mai dificil dar este încrezător. Ultimul subiect a fost mai dificil şi pentru Simnona Munteanu, absolventă a Colegiului Naţional „Traian Lalescu“.

Candidaţii vor susţine marţi, 26 august, proba la limba şi literatura maternă, iar pe 27 august va fi cea obligatorie a profilului. Sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat 2014 se încheie pe 29 august cu proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele vor fi afişate pe 31 august, iar contestaţiile se vor depune în aceeaşi zi. Notele finale vor fi afişate pe 4 septembrie.