REȘIȚA – Perspective hunedorene și reșițene, exprimate în cadrul unui dublu eveniment găzduit de Salonul de Artă și Industrie!
Fostul muzeu CSR, actualmente Salon de Artă și Industrie al Artrom Steel Tubes, va fi vineri, de la ora 17, gazda unui dublu eveniment. Anume, lansarea volumului „Uzina Maghiară Regală de Fier de la Hunedoara și anexele acesteia”, ediție tradusă de Jianu Nicu, precum și vernisajul expoziției „Fotografie Industrială de Epocă” – curator Sergiu Țenț.
Volumul prezentat este, de fapt, o reeditare a monografiei pe care inginerul șef al Uzinei, Latinák Gyula, a publicat-o în anul 1906, în prestigioasa Revistă de minerit și metalurgie ce apărea la Budapesta. O prezentare detaliată a evoluției metalurgiei din zonă până la acel moment, ale cărei date le putem regăsi, cu completările de rigoare, în Monografia lui Nicolae Chindler, publicată în 1974, la aniversarea a 90 de ani de la pornirea primului furnal hunedorean, dar mai cu seamă, amplu extinse, în „Istoria Uzinei de Fier Hunedoara, Eisenmarkt, Vajdahunyad“ publicată, în două volume, de Romulus Vasile Ioan, în 2015.
„Având în componență la acea dată și Fabrica de Fier de la Govăjdia, […] Uzina de la Hunedoara este cea care a transformat fostul târgșor cu 4.000 de locuitori într-un mare municipiu cu peste 86.000 de locuitori, centru universitar politehnic care pregătea specialiști în metalurgie, un oraș industrial cu un mare combinat siderurgic cu peste 20.000 de mii de salariați…“, astfel sună evocarea inclusă de organizatori în comunicatul de presă – invitație, anticipând/inducând fără doar și poate una dintre posibilele subiecte ale dezbaterii care va fi moderată, în cadrul evenimentului, de directorul Casei de Cultură Orășenești Bocșa, Dan Liuț.
O temă mai curând inevitabilă, pentru gazde și oaspeți deopotrivă, ținând seama de ambianță și de parcursul asemănător până la un punct, ca dezvoltare și recul industrial și social-economic după 1989, al Hunedoarei și Reșiței.
JCS-Walter Fleck