Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – În 1902, episcopul Valeriu Frențiu își scria teza de doctorat. În 2023 a descoperit-o Bogdan Mihele (foto) în Arhivele Diecezane ale facultății de teologie din Viena. Cum nu se cunoaște ca episcopul martir să fi publicat vreo carte, lucrarea descoperită de Mihele este singura scrisă de Valeriu Frențiu. Un singur exemplar, niciodată publicat, de care nu știau nici măcar cei care-l păstrează!

Se dorește publicarea post-mortem a lucrării la peste 70 de ani de la moartea autorului. Lucrare care ar fi rămas și pe mai departe în praful de la Viena dacă Mihele n-ar fi fost interesat de personalitatea lui Valeriu Frențiu. „Lucrez la o carte despre acesta și legătura sa trecută și prezentă cu Reșița. Am ajuns la perioada studiilor sale și, știind că a studiat la Viena, mi-am zis să fac cercetări la fața locului. Așa am găsit lucrarea intitulată «Despre corelația dintre riturile Bisericii Catolice», apărută pe 29 aprilie 1902, avându-l ca promotor pe dr. Bernhard Schaefer.”, aflăm de la Bogdan Mihele, președinte al filialei Reșița a Asociației Generale a Românilor Uniți Greco-Catolici (AGRU).

În 1902, Valeriu Frențiu avea 27 de ani, fusese hirotonit preot fără să fi avut parohie și-și continua studiile la cea mai înaltă facultate de teologie din Viena. Teza sa de doctorat vine ca un ecou al enciclicei Papei Leon XIII, „Orientalium Dignitas”, la numai opt ani după publicarea acesteia în 1894. Descoperirea președintelui AGRU a fost o surpriză pentru toată lumea, întrucât nici episcopul greco-catolic de la Oradea nu știa de lucrare. „S-a bucurat mult și, fiind prima și singura lucrare a episcopului Frențiu, episcopia de la Oradea își asumă publicarea integrală. E însă nevoie de un foarte bun cunoscător al limbii latine la nivel de termeni religioși, deoarece lucrarea a fost scrisă în latină!”, a punctat Mihele despre lucrarea cu care a venit de la Viena în format scanat la nivel profesional și pe care a pus-o la dispoziția episcopiei din Oradea.

În paralel, de o lună, artistul sibian Eugen Petri a început lucrul la bustul în bronz al episcopului. Bust pe care primăria îl vrea amplasat în parcul aflat vizavi de Casa de Cultură și care poartă numele lui Valeriu Frențiu. Artistul preconizează că va termina bustul până la sfârșitul anului. Va fi al doilea bust al episcopului, după cel realizat de Petru Comisarschi și amplasat în curtea bisericii greco-catolice de pe Bd. Muncii, nr. 8A. Cum în centrul orașului va fi amplasată și statuia lui Constantin Lucaci și poate și bustul lui Ion Românu își va găsi locul tot în zonă, va începe să se contureze aleea personalităților dorită de autoritățile locale.

Valeriu Traian Frenţiu s-a născut la Reşita, pe 25 aprilie 1875, a fost arestat în 1948 de autoritățile comuniste și a murit patru ani mai târziu în închisoarea de la Sighet. Alături de alți 6 episcopi greco-catolici care au avut aceeași soartă a fost beatificat post-mortem de Papa Francisc, în anul 2019, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc pe Câmpia Libertăţii de la Blaj.

JCS-Ionel Ivașcu