CARAȘ-SEVERIN – Pe terenurile comunei vor străluci în soare, în următorii ani, peste 700.000 de panouri solare, cu o putere instalată de peste 400 MW!
Despre prețul energiei electrice în general și despre panourile solare în particular discută cu însuflețire, câtă le-a rămas după acest prim episod canicular, atât consumatorii, cât și prosumatorii (cerți sau potențiali). Pornind de la informația, confirmată zilele trecute de primarul comunei Măureni, Brian Filimon, că proiectul unei centrale fotovoltaice urmează a intra în faza de construcție în acest trimestru, am încercat să schițăm o hartă a proiectelor din județ.
Astfel, din cele 39 de proiecte identificate, cu o putere totală instalată de 636 MW, 18 sunt derulate de primării, în scopul asigurării necesarului de energie electrică ale comunităților respective. De departe, cel mai amplu dintre acestea este proiectul parcului fotovoltaic de la Reșița, cu o putere instalată de 20 MW și o valoare de 17,3 mil. euro. Dintre celelalte 21 de proiecte, aflate în diferite faze de obținere a avizelor și autorizațiilor, ies în evidență – prin număr, putere instalată și valoare – cele ce urmează a fi implementate pe raza comunei Măureni. Deși sunt doar patru dezvoltatori privați implicați, vorbim despre 25 de proiecte distincte, presupunând amplasarea a 717.988 de panouri solare pe o suprafață totală de teren de 380,45 ha! Puterea totală instalată, de 402 MW, reprezintă aproape 2/3 din totalul proiectelor în dezbatere de până acum, iar valoarea însumată a investițiilor de aici depășește 150 mil. euro!
Cel mai avansat proiect de la Măureni, pentru care a și fost eliberată autorizația de construcție, este cel care a atras recent atenția după ce a fost cumpărat de Nala Renewables, un nou jucător internațional intrat pe piața românească a energiei verzi. Dacă în cazul cumpărătorului e vorba despre un joint-venture între Trafigura Group, una dintre cele mai mari companii independente de tranzacţionare de mărfuri din lume, şi fondul de investiţii IFM Net Zero Infrastructure Fund, vânzătorul este Sunpro Green Energy SRL din Caransebeș, una din firmele din grupul Monsson, controlat de omul de afaceri suedez rezident în Monaco, Emanuel Muntmark. Deși detaliile tranzacției au rămas confidențiale, valoarea estimată a proiectului în cauză, potrivit documentației de mediu, este de circa 43 mil. euro. Implementarea proiectului, care ar urma să înceapă încă în decursul acestui trimestru, ar avea ca termen de finalizare anul 2027.
Cel mai amplu proiect de la Măureni este, în schimb, cel elaborat de PROENREN PVP SRL din Pielești, Dolj, compus practic din 22 proiecte aferente tot atâtor centrale distincte. În total 463.200 de panouri, cu o putere instalată de 258,5 MW, vor fi amplasate în 24 de luni de la obținerea autorizației de construire, pe 22 de parcele de pășune cu o suprafață însumată de 222,3 ha, cel mai probabil în Șoșdea, sat învecinat cu Gherteniș, aparținând de Berzovia, comună în care firma mai are concesionate două parcele însumând 56,6 ha, pentru amplasarea altor 102.780 de panouri, cu o putere totală de 56,5 MW. În ceea ce privește investiția totală, aceasta este estimată la circa 83,5 mil.euro.
Al treilea proiect de amploare din comună, cel elaborat de Emas Holding Project SRL din București, este aproximativ asemănător ca mărime și putere instalată cu cel vândut recent, în timp ce al patrulea, elaborat de o firmă cu sediul în Măureni, Solar Foto Volt SRL, se întinde pe doar 7 ha și va avea o putere instalată de doar 6,5 MW. Întrucât în cazul tuturor dezvoltatorilor proiectelor menționate numărul mediu al angajaților variază între zero și unu, n-ar fi exclus ca și ele să-și schimbe proprietarii chiar înaintea (și, mai ales, în vederea) lansării în execuție.
JCS-Walter Fleck