După ce în Bulgaria a fost depistat un caz de febră aftoasă la mistreţi, Autoritatea Naţională Sanitar – Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a elaborat un plan strategic de supraveghere şi protecţie a teritoriului ţării.
Pe lângă măsurile luate de autorităţile bulgare, Comisia Europeană a aprobat o decizie ce stabileşte, la rândul ei, măsuri interimare de protecţie împotriva febrei aftoase din această ţară. Măsurile impun restricţii privind circulaţia animalelor, a produselor şi a subproduselor de origine animală din zona afectată şi din zona de protecţie. Principalele zone de risc pentru introducerea virusului pe teritoriul ţării noastre le reprezintă, în acest moment, judeţele Constanţa, Tulcea, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Olt şi Dolj.
Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin, dr. Ion Rădulescu, ne-a declarat că măsurile de prevenire şi apariţie a bolii s-au luat mai ales în judeţele aflate la graniţa cu Bulgaria. Cu toate acestea, şi la nivelul judeţului nostru se iau măsuri de monitorizare mai atentă a animalelor sălbatice. „Ţinem în permanenţă legătura cu ocoalele silvice din judeţ, iar animalele sălbatice care pot contacta boala sunt atent monitorizate. În cazul în care se găsesc animale moarte sau cu modificări de comportament, personalul silvic ne informează de urgenţă“, a mai precizat dr. Rădulescu.
Potrivit medicilor veterinari, febra aftoasă are o perioadă de incubaţie de patru – cinci zile, şi apare la animalele cu copita spartă, cum ar fi bovine, ovine, caprine, porcine şi cămile. Boala nu este mortală decât la animalele mai sensibile, însă este foarte contagioasă, putând cuprinde chiar mai multe continente, şi duce la pierderi economice imense, blocând producţia de carne şi lapte. Pentru a se preveni răspândirea ei, animalele bolnave sunt sacrificate şi incinerate. Modul de transmitere este multiplu: pe calea aerului, pe cale cutanată, prin contactul animalului bolnav cu cel sănătos, prin consumul de furaje contaminate sau prin apă. Boala poate fi transmisă şi prin păsările migratoare şi este transmisibilă la om, în special la personalul din fermele de animale.
În România, nu s-a mai depistat nici un caz de febră aftoasă din anul 1974. Statutul de ţară liberă de febră aftoasă este menţinut şi se reconfirmă anual de Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor.
Roxana Nafiru