La sfârşitul anului trecut, la toate Registrele Auto din ţară au fost cozi interminabile, românii dorind să-şi înscrie maşinile aduse din străinătate, înainte de intrarea în UE. Se ştia încă de pe atunci că taxele pentru înmatricularea maşinilor second-hand aduse din străinătate vor creşte, după 1 ianuarie. Şi aşa şi este. Cei care au reuşit să-şi înscrie maşinile înainte de 1 ianuarie 2007 sunt fericiţi. Asta pentru că românii care înmatriculează pentru prima dată în ţară un autovehicul, trebuie să plătească o taxă specială. Iar aceasta se aplică atât maşinilor noi, cât şi celor second-hand.
Prevenirea creşterii poluării
Motivaţia guvernanţilor în ceea ce priveşte introducerea acestei taxe speciale, pentru prima înmatriculare a autovehiculelor, constă în prevenirea creşterii poluării prin importul de maşini uzate. Taxa specială se calculează în funcţie de capacitatea cilindrică, vechimea şi gradul de poluare al autovehiculului şi e valabilă pentru autoturisme şi autovehicule de până la 3,5 tone. Autovehiculele cu masa totală maximă autorizată de peste 3,5 tone pentru care posesorul trebuie să plătească taxa specială sunt cele comerciale, destinate transportului de persoane, cu opt locuri pe scaune. Excepţie fac autovehiculele de intervenţie.
Europenii nu vor taxa
Bineînţeles, aşa cum ne aşteptam, Comisia Europeană nu este de acord cu decizia Ministerelor Finanţelor şi Mediului din România, de a percepe această taxă. Taxa nu se aplică maşinilor pentru care accizele au fost plătite în 2006, dar care nu au fost încă înmatriculate şi nici autovehiculelor achiziţionate în leasing până la 1 ianuarie 2007, chiar dacă contractul se încheie după această dată.
Sunt scutite şi autovehiculele echipate special pentru persoanele cu handicap, precum şi cele înmatriculate temporar în România, pe o perioadă egală cu valabilitatea cărţii verzi.
Trezoreria doar încasează banii
Taxele se plătesc la Trezoreria statului, de către persoanele fizice sau juridice care fac înmatricularea, în numerar sau prin virament bancar. Din motive obiective, directorul Trezoreriei Arad, Aurel Burcă, nu ne-a putut spune dacă numărul maşinilor aduse din străinătate a scăzut.
„Instituţia noastră doar încasează banii. Alţii se ocupă de formulele de calcul pentru aceste taxe. Inclusiv persoanele fizice sau agenţii economici îşi pot calcula suma pe care trebuie s-o plătească la aducerea unei maşini” – precizează Aurel Burcă.
A.O.