Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Decizia a fost luată aseară de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în urma analizării situaţiei epidemiologice existente în Caraș-Severin, una cel puțin îngrijorătoare!

Potrivit CJSU Caraș-Severin, „începând cu data de 14.10.2020, pe toată perioada stării de alertă, pe teritoriul județului Caraş-Severin, se instituie obligativitatea acoperirii feţei la nivelul nasului şi gurii, cu orice materiale de protecţie de unică folosinţă sau reutilizabile (măşti de protecţie, eşarfe sau alte accesorii vestimentare), în vederea reducerii riscului epidemiologic de transmitere a virusului SARS-CoV-2 în spațiile publice deschise. Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani. Se exceptează de la aceste măsuri persoanele care desfășoară activități fizice intense sau alte activităţi, reglementate de prevederi legale în vigoare”.

Tot aseară, CJSU a luat o nouă hotărâre în ce privește scenariile după care vor funcționa școlile din Caraș-Severin. Astfel, se aprobă trecerea la Scenariul 3 – ROȘU și suspendarea cursurilor școlare organizate în modalitatea ”față în față” pentru următoarele unităţi de învăţământ:

  • toate unitățile de învățământ de pe raza municipiului Reșița, pentru o perioadă de 14 zile (14.10-27.10.2020), datorită ratei incidenței cumulate la data de 13.10.2020;
  • Școala Gimnazială Târnova pentru o perioadă de 14 zile (14.10-27.10.2020), datorită ratei incidenței cumulate la data de 13.10.2020 și a unui caz confirmat pozitiv-profesor;
  • Școala Gimnazială Lupac și Grădinița P.N. Lupac pentru o perioadă de 14 zile (14.10-27.10.2020), datorită ratei incidenței cumulate la data de 13.10.2020
  • Colegiul Național ,,C.D Loga” Caransebeș, o clasa I și o clasa a XI-a, pentru o perioadă de 14 zile (14.10-27.10.2020), datorită izolării unei învățătoare (contact direct) și respectiv infectării cu virusul SARS-CoV-2 a unui elev.

Se aprobă trecerea la Scenariul 2 – GALBEN, datorită ratei de incidență/localitate pentru:

  • toate unitățile de învățământ de pe raza municipiului Caransebeș;
  • Școala Gimnazială Tirol și structurile arondate;
  • Școala Gimnazială Copăcele și structurile arondate;
  • Școala Gimnazială Zorlențu Mare și structurile arondate;
  • Școala Gimnazială Slatina Timiș și structurile arondate.

Se aprobă trecerea la Scenariul 1 – VERDE, cu prezenţa tuturor elevilor ”față în față”, datorită ratei de incidență/localitate, începând cu data de 14.10.2020 pentru:

  • Liceul Tehnologic ,,I.C Buracu” Prigor și structurile arondate;
  • Școala Gimnazială Gârnic și structurile arondate, dacă rata incidenței va scădea și va fi sub pragul de 1,5/1000 locuitori;
  • Școala Profesională Agricolă Cornereva și structurile arondate;
  • Grădinița cu Program Prelungit Bocșa și structurile arondate;
  • Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă CHRISTINA Bocșa;
  • Grădinița cu Program Prelungit nr.1 Oravița și structurile arondate.

Prefectul judeţului, Cristian Gâfu, a apreciat drept dramatică evoluţia pandemiei în Caraş-Severin şi a dat ca exemplu negativ inclusiv instituţiile statului în care s-au dezvoltat focare de infecţie. Prefectul va dispune controale amănunţite în cadrul tuturor instituţiilor statului şi a pus în vedere şefilor acestora că acolo unde nu se respectă regulile de prevenţie, se vor aplica sancţiuni care vor merge până la destituirea din funcţie a celor găsiţi vinovaţi. Totodată, prefectul a solicitat tuturor instituţiilor statului ca până vineri să prezinte schemele de lucru care cuprind aplicarea tuturor regulilor de prevenire a răspândirii coronavirusului.

De asemenea, în contextul închiderii şcolilor în Reşiţa, Cristian Gâfu a atenţionat că elevii trebuie educaţi şi supravegheaţi astfel încât să nu se adune în grupuri, afirmând clar că şcolile au fost închise tocmai pentru a evita aceste adunări. Responsabilitatea gestionării acestei situaţii revine exclusiv părinţilor şi elevilor, de la care se aşteaptă măcar acum, în ceasul al 12-lea, o atitudine responsabilă.

JCS-L.A.