Caraş-Severin, Romania

MARILA – E soluția pe care o văd și cei de la Compania Națională de Investiții (CNI), după evenimentele din ultimele zile când spitalul a început să se prăbușească etaj cu etaj, fiind nevoie de evacuarea pacienților aflați acolo!

În acest moment, expertiza tehnică și studiul de fezabilitate sunt în curs de analiză la CNI, se precizează într-un document semnat chiar de șefa companiei, Manuela Pătrășcoiu și trimis Consiliului Județean Caraș-Severin! Potrivit celor de la CNI, expertiza tehnică are recomandarea de „intervenții de desființare (demolare totală) și realizarea unor clădiri noi, conforme cu destinația intenționată”. Mai pe românește, Marila trebuie „ras” și refăcut de la zero!  „Această clădire se află într-un stadiu avansat de degradare, atât în interior cât și în exterior, din cauza lipsei de investiții în lucrări de reparații și consolidare. Acoperiș smuls de vânt, balcoane degradate, ziduri și tencuieli căzute, igrasie în întreaga clădire!”, sunt constatările experților proiectanți contractați de CNI în mai anul trecut. Lucruri știute de mult de mai toată lumea.

În urma prăbușirii de la începutul acestei săptămâni, CNI dă asigurări că e în legătură permanentă cu autoritățile județene și cu partenerii din proiect pentru a sprijini finalizarea documentațiilor și obținerea avizelor necesare demarării lucrărilor. Deocamdată mai durează pentru că documentațiile urmează să fie analizate la CNI, supuse apoi aprobării Consiliului Tehnico-Economic al MDLPA și, ulterior, se vor aproba indicatorii tehnico-economici în ședință de guvern. „CNI întreprinde toate măsurile privind identificarea unei soluții optime de intervenție asupra clădirii Sanatoriului Marila, astfel încât pacienții să poată beneficia, în cel mai scurt timp posibil, de spații de cazare conform normelor și standardelor în vigoare.”, mai precizează cei de la Compania Națională de Investiții, conform cărora finanțarea lucrărilor va fi asigurată de la bugetul de stat, prin MDLPA.

Deocamdată, cărășenii rămân cu speranța! Printre ei, și președintele Romeo Dunca: „Marila! Din păcate una din clădirile spitalului s-a dărâmat. Dacă acum 5-10 ani s-ar fi început demersurile pentru reabilitarea spitalului, situația putea fi alta. Cu toate acestea, la proiectul început în 2021 se lucrează. Compania Națională de Investiții lucrează la documentație. Răspunsul primit lămurește clar situația în care ne aflăm cu studiile necesare. La Marila există speranță de investiții serioase în sistemul de sănătate!”

JCS-Nina Curița