CARAȘ-SEVERIN – Chiar dacă, la primele ore ale dimineții, am fost informați că doar acoperișul Sanatoriului Marila a luat-o la vale, spre seară lucrurile s-au agravat și, de fapt, spitalul este grav avariat, etaje întregi fiind parțial prăbușite!
Între obiectivele însemnate ale Ligii Naționale împotriva Tuberculozei în anii 1930 se aflau și acelea vizând ridicarea unor sanatorii speciale pentru TBC în ţară, astfel că în 1936 încep lucrările de construcție concomitent la mai multe sanatorii, respectiv Marila (Caraș), Dobrița (Gorj), Moroieni (Dâmboviţa) şi Turia (Covasna). Astfel, în 1937 se inaugurează clădirea nouă a sanatoriului de la Marila, amplasată în imediata vecinătate a vechii stațiuni din perioada imperiului, o clădire cu arhitectură tipic modernistă. Noua clădire a primit oficial numele de SANATORIUL MARILA, un loc în care veneau bolnavi de tuberculoză din toată țara și nu numai să se trateze.
De-a lungul anilor, singurul lucru care nu s-a degradat la Marila a fost aerul curat. De la Revoluție încoace, zeci de miniștri ai Sănătății s-au perindat prin zonă, însă nimeni nu a făcut nimic, iar promisiunile neonorate nu au putut ține obiectivul în picioare.
Președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, a inițiat un proiect de reabilitare a sanatoriului, însă este încă la stadiul elaborării documentației tehnice, Studiul de fezabilitate fiind plătit de Compania Națională de Investiții. „Nu știu exact nici când vor termina și nici când e termenul de predare a documentației, dar din ce-am înțeles de la cei implicați, vor rămâne în termenul contractual.”, declara, la finele anului trecut, președintele CJ. Compania Naţională de Investiţii a încheiat acest contract pentru o sumă de 590.000 de lei.
Precizăm că valoarea totală a proiectului este de 70 de milioane de euro. După posibila reabilitare, viitorul spital Marila ar dispune de secții de pneumoftiziologie, cronici, recuperare post covid și pneumologie pediatrică. Până atunci însă, vechiul obiectiv se surpă în fiecare zi. Bolnavii aflați acolo au fost transferați la Spitalul Oravița.
JCS-Nina Curița