Caraş-Severin, Romania

BOCŞA – Marian Florentin Bocşan este unul dintre cei mai tineri consilieri locali din judeţ şi cel mai tânăr ales local din Bocşa, dar şi unul dintre preşedinţii de organizaţie politică locală, fiind şeful PNL Bocşa. Se pricepe la afaceri, provenind dintr-o familie de investitori, şi este pasionat de motociclism.

Consideră că orice om care munceşte merită respectat, iar administraţia şi politica sunt instrumentele esenţiale prin care se rezolvă problemele unei comunităţi. Într-un interviu acordat Jurnal CS, Marian Bocşan ne-a vorbit despre mediul de afaceri din Bocşa, despre tinerii a căror inteligenţă nu este folosită în slujba comunităţii, despre proiecte de bun simţ. Tânărul consilier consideră că politica nu e pentru cei ce caută cât mai mult timp liber și nu e nici pentru cei ce doar vor să devină influenți strict pentru dezvoltarea afacerilor personale.

JCS: Sunteţi cel mai tânăr consilier local din Bocşa. Ce înseamnă să fii consilier local în România de azi?

Marian Bocşan: Într-adevăr, nu doar tânăr, ci și cu experiență în această funcție, deținând postul de consilier local din 2006 până în prezent. A fi consilier local în România de azi înseamnă să fii productiv în funcția pe care o exerciţi de-a lungul mandatului, trebuie să fii întotdeauna în contact cu tot ce se întâmplă pe raza administrației din care faci parte, precum și într-un dialog permanent și deschis cu cetățenii pentru a afla ce își doresc de la tine și cum poți să le satisfaci dorințele și nevoile edilitar-gospodărești ale locului în care își trăiesc viața și petrec timpul liber, iar administrația locală este întotdeauna vinovată de toate neajunsurile locului în care își desfașoară activitatea. Birocrația este stufoasă și legislația într-o continuă schimbare și cei ce lucrează la birouri nu țin pasul cu tot ce e nou, dar pe viitor, cu acest schimb de generații, o să se simplifice și rezolva majoritatea inadvertențelor ce sunt la ora actuală în administrație și absorbția banilor europeni .

JCS: În calitate de consilier local aţi încercat să sprijiniţi cetăţenii Bocşei în problemele pe care le au? Cum?

M.B.: Mulțumesc că mi-ați pus această întrebare, chiar mă gândeam să deschid subiectul. Mă implic la nivel local, am ajutat cetățenii prin ascultarea problemelor și îndrumarea lor către persoane competente pentru a elibera actele necesare, dar și ajutându-i personal, în limita posibilităților. Chiar zilele trecute, vizitând un cartier din Bocșa, am întâlnit un grup de cetățeni într-un parc cu tradiție în zonă. S-au apucat să tundă iarba, să curețe scheletele metalice şi să le vopsească, dorind să schimbe și părţile de lemn. I-am felicitat pentru iniţiativă și spirit civic și m-am oferit să-i ajut cu oferirea părţilor de lemn necesare din bani personali. În activitatea mea publică, evenimentele culturale au ocupat o poziție aparte. Am fost prezent la cele mai importante astfel de evenimente care au ridicat calitatea actului cultural de la nivel local și cu care ne mândrim în județ. Un loc special în interesul meu din acest areal îl ocupă activitățile culturale desfășurate la Biblioteca publică ,,Tata Oancea”, precum și la casa de cultură, casele de cult, bisericile ortodoxe și așezămintele sociale, locuri în care se desfășoară diverse activități benefice tuturor, în special bătrânilor și tinerilor. Sunt onorat că pot vorbi cu oamenii, că îi cunosc și le cunosc nevoile specifice, de comunitate, că îi pot ajuta.

JCS: Tinerii din judeţ aleg să plece spre alte judeţe sau în străinătate. De ce aţi rămas în Bocşa?

M.B.: Mă întristează când văd că se întâmplă așa ceva la mine în oraș. Îmi doresc să nu mai fie nevoiți să își părăsească familiile, prietenii și locurile dragi. În urmă cu 15 ani am încercat să fac și să conving cât mai mulți tineri să rămână în oraș iar pe cei care mergeau în alte părţi la studii să revină după terminarea lor, dar am întâmpinat tot felul de probleme, piedici de gândire și de concepție la nivelul administrației în general, întrucât tinerii care doreau să revină nu puteau să își pună în valoare bagajul de cunoștințe acumulate și să poată munci în domeniile în care au studiat. Bine, asta este şi o problemă la nivel naţional, nu doar la noi. În ritmul acesta, Bocşa va avea de suferit, întrucât populația va îmbătrâni iar tinerii care termină studiile pleacă. Eu personal am ales să rămân aici chiar dacă am avut și alte posibilități, sunt crescut și educat în acest oraș al cărui nume îl și port cu mândrie și sunt dispus să-mi sacrific ani din viață pentru el. Acesta este motivul pentru care am intrat și în politică. Mă doare când văd indiferenţă şi dispreţ și sper să schimb în bine starea actuală a Bocşei, să-i determin și pe alții să-și pună tinerețea în slujba orașului.

JCS: Proveniţi dintr-o familie cu tradiţie în afaceri. Cât de greu este să ai o afacere în Bocşa?

M.B.: Familia mea a început afacerile înainte de anul 1990, cu producție și vânzări, după care ne-am îndreptat și spre servicii în turism, mai apoi în achiziționarea și prelucrarea materialelor metalice și nemetalice. Cu timpul, am avut posibilitatea să ne dezvoltăm în familie și pe ramura construcțiilor civile, în ultimii doi ani am început și o activitate nouă în exploatare forestieră. Toate aceste afaceri pe care le-am avut împreună cu familia au dus și la crearea de noi locuri de muncă pentru cetățeni și pentru întreținerea familiilor lor, dar nu ne-a fost uşor. Administrația locală nu a dorit prea mult să își aducă aportul întrucât contractează firme din exteriorul orașului pentru diferite activități pe care le găsește și în oraș, dar eu personal ajut pe orice persoană care doreşte să își deschidă o afacere cu experiența mea în aceste domenii și nu numai. Cert este că de la familia mea am învățat că nimic nu poți obține fără muncă. Am învățat că munca trebuie să fie pe primul loc şi că oamenii care muncesc trebuie respectați indiferent de domeniul de activitate, fie că sunt măturători de străzi sau eminenți intelectuali.

JCS: Spuneţi-ne câte ceva despre mediul economic din Bocşa. În calitate de consilier local v-aţi gândit să iniţiaţi un proiect de hotărâre care să vină în sprijinul investitorilor locali?

M.B.: Mediul economic în acestă perioadă o duce foarte greu datorită puterii slabe de cumpărare a cetățenilor și a legislației care le îngreunează activitatea. Unele societăți și-au încetat activitatea deoarece după câteva luni de activitate trebuiau să aducă bani de acasă. Aș avea mai multe proiecte, dar nu le pot promova deocamdată pentru că nu e momentul oportun și nu aș găsi înțelegere în promovarea lor. Nu e destul să le inițiez și să fie aprobate în Consiliul Local, iar punerea în practică este mai greoaie, deoarece orice inițiativă venită din partea mea se crede că are o tentă electorală și nu se vor realiza cu succes. Dar am să vă dezvălui un proiect de bun simț, care ar stabiliza orașul atât economic cât și social, şi anume acordarea de facilități fiscale tinerilor întreprinzători și teren sau spații la început de afacere cu scutire de taxe și impozite pe o perioadă determinată, iar administrația locală să colaboreze cu toți întreprinzători locali și să achiziționeze bunuri și servicii doar de la cei din Bocșa care au activitate în acest oraș, nu doar sediu social.

JCS: Sunteţi preşedintele PNL Bocşa. Cum vedeţi politica de azi?

M.B.: Mi-am dorit să ajung președinte ca să am posibilitatea să pun în practică mai ușor toată experiența politică și administrativă asimilată de-a lungul timpului pentru cetățenii orașului. Astăzi, în politică se deschid noi direcții, cu oameni noi, tineri cu educație în diferite domenii, și sunt deschis să primesc alături de mine pe cei care își doresc să mă sprijine în redesenarea orașului și repoziționarea lui pe harta Banatului de munte, începând de la cultură și terminând cu zonele de relaxare și agrement ale orașului şi promovarea tuturor valorilor care ne-au mai rămas. Politica la Bocșa se vede altfel și ar trebui să fie mai aproape de cetăţean și de nevoile lui nu doar în campaniile electorale cum fac unii politicieni. Viața politică nu e ușoară, nu e pentru cei ce caută cât mai mult timp liber și nu e nici pentru cei ce doar vor să devină influenți strict pentru dezvoltarea afacerilor personale. Îmi iubesc orașul și doresc o politică elegantă pentru el.

JCS: Este bine ca tinerii să se implice în politică? Dacă da, de ce?

M.B.: Încurajez acest aspect, dar este foarte greu când văd ce se întâmplă în jur. Doresc să îi deconectez de la ce e rău în politică și să facem lucrurile normale și bune pentru comunitatea în care trăim. Şi la cât mai mulți tineri le spun că fac treabă bună atunci când își iubesc comunitatea în care trăiesc și o sprijină. Sunt optimist, am încredere în vremuri prielnice tineretului care este bine pregătit, care are inițiativă și care poate face o politică bună și corectă pentru Bocșa. O politică prin care să schimbe destinul orașului în mai bine pentru toți.

JCS: Vă mulţumim.