Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Recent, a apărut în rândul părinţilor care au copii de dat la grădiniţă zvonul că nu ar locuri suficiente şi că toată lumea se grăbeşte să-i înscrie de pe acum, pentru a fi siguri că micuţii vor avea unde să meargă din toamnă.

Când vine vorba de copii, panica se instalează imediat şi discuţiile pe această temă între mămici, prin parcuri şi spaţii de joacă, devin tot mai aprinse. Zvonurile se răspândesc cu repeziciune şi în mediul online şi temerile cresc exponenţial. Am auzit poveşti cu mămici care-şi înscriu copiii de pe acum la grădiniţă, ca să fie sigure că nu vor rămâne fără loc la toamnă. Am sunat la Inspectoratul Şcolar Caraş-Severin să vedem concret dacă această panică este fondată sau este doar un foc de paie.

„Părinţii trebuie să stea liniştiţi, în momentul de faţă nici nu se pot face înscrieri oficiale. Şi orice fel de listă s-ar face de pe acum nu are nici o valoare oficială. Înscrierile se vor face abia după ce va apărea programul oficial de la Minister, undeva în primăvară. Îi sfătuiesc pe părinţi să acceseze siiir.edu.ro unde pot găsi ghidul cu paşii necesari procedurii înscrierii copiilor la grădiniţe. Nu se pune problema ca la Reşiţa să nu avem locuri suficiente în 2020. Sunt mulţi copii care termină grupa mare şi merg mai departe şi avem locuri destule pentru a satisface necesităţile oraşului nostru. Este normal ca lumea să se alarmeze când vine vorba de micuţii lor, dar vreau să-i anunţ pe toţi părinţii că nu au motive de panică. Cu siguranţă, copiii lor vor avea locuri în grădiniţe şi nu vor rămâne pe dinafară. Anul acesta, în toamnă, se va inaugura şi grădiniţa nou construită din Micro 4, cu program normal de patru ore, pentru cei care optează pentru acest modul. Construcţia este finalizată, mai rămânând de făcut doar racordurile şi finisajele“, ţine să liniştească apele Ana Damian, inspector școlar pentru Educaţie Timpurie.

JCS-Flavius Militaru