Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Asta şi-au propus cei de la Asociaţia Locus în proiectul lor de revitalizare a malurilor râului Cerna. Plantele vor fi aduse din străinătate, iar pe parcursul a încă câtorva etape, zona se va transforma într-un spaţiu accesibil pentru toate vârstele!

Oana Chirilă, preşedinta Asociaţiei Locus, şi echipa sa pregătesc la Băile Herculane „terenul“ pentru marea plantare. Potrivit unui proiect demarat cu ceva luni în urmă, malurile Cernei îşi vor schimba complet aspectul, devenind un punct de atracţie pentru turiştii veniţi în staţiune. În 5 noiembrie va ajunge la Herculane transportul de plante perene, iar din 8 noiembrie se va începe plantarea, spune Oana Chirilă. Iniţial, bugetul pentru transformarea malului râului care străbate staţiunea Băile Herculane a fost de 60.000 de euro, proiectul fiind selectat în cadrul Raiffeisen Comunităţi (50.000 de euro), având sprijinul Ordinul Arhitecţilor din România (10.000 de euro) şi Fundației Regelui. Dar după ultimele estimări, la final, ar putea ajunge la 90.000 de euro. Pe lângă amenajarea a peste 1.500 de metri pătraţi de spaţiu verde, se va adăuga montarea mobilierului urban, acesta fiind de o calitate superioară. Este vorba despre băncuţe, şezlonguri, corpuri de iluminat, rasteluri pentru biciclete, toate vor crea un spaţiu cât mai accesibil şi plăcut pentru relaxare.

„Avem veşti bune de pe şantierul de revitalizare a malurilor Cernei! Săptămâna trecută am primit confirmarea faptului că transportul nostru de plante perene pe care urmează să le introducem în sit va ajunge în România, la Băile Herculane, în cursul săptămânii viitoare. Am avut şi noi mici întârzieri pe şantier, ca în orice şantier din România, însă acum tragem tare să finalizăm până pe data de 1 decembrie. Urmează să întindem tot pământul fertil pentru această plantare şi apoi urmează să fie finalizate aleile, să curăţăm zona de plajă şi vom începe, bineînţeles, etapa cea mai frumoasă, plantarea aceasta despre care v-am tot povestit. În cursul săptămânii urmează să dăm drumul şi la apelul pentru înscrierile voluntarilor din această etapă.“, a declarat Oana Chirilă.

Până în luna aprilie a anului viitor, cei de la Locus şi-au propus să elaboreze și o strategie prin care malurile râului Cerna pot fi conectate la cele mai importante trasee turistice din staţiune.

JCS-Nicoleta Moraru