Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Mai precis, chirurgul spitalului caransebeșean i-a replantat degetul amputat unui pacient din Buchin, care suferise un accident când tăia lemne cu circularul.

Totul s-a întâmplat zilele trecute, când la spital s-a prezentat un pacient din Buchin, în vârstă de 59 de ani, cu un traumatism complex prin circular, cu amputație completă police stâng. A intrat pe mîinile lui Bhupinder Singh, director medical al spitalului și un chirurg de excepție, care în urma unei intervenții complexe i-a salvat degetul.

„Deoarece majoritatea cazurilor de amputații au loc la nivelul membrului superior, replantarea segmentelor amputate reprezintă o parte importantă din chirurgia mâinii. Amputația completă este definită ca fiind detașarea completă a segmentului distal, fără a exista nici o conexiune între aceasta și pacient. Rezultatele imediate se datorează performanței microchirurgicale, pe când cele funcționale se datorează corectitudinii în repararea osteo-neuro-tendinoasă. S-a practicat replantarea degetului, intervenția fiind o reușită. Practic, pacientul și-a secționat complet policele, adică degetul mare, la circular, provocând un traumatism grav, cu secțiuni la mai multe nivele. S-a practicat revascularizarea policelui, neurorafie, tenorafie și osteosinteză police stâng. Au fost refăcute circulația, nervii, tendoanele și osul. Traumatismul prin circular este extrem de dificil de rezolvat întrucât avem o secțiune etajată a structurilor și nu una clar delimitată”, explică doctorul Singh.

Acesta spune că intervenția a fost un succes, însă pacientul din Buchin trebuie să urmeze o perioadă de recuperare pentru vindecarea totală. „Degetul este cald, are culoarea roz, naturală, a pielii, are puls capilar, dovada vieții și a viabilității degetului. Sângele circulă în mod corect și sunt mari speranțe de vindecare, însă urmează o perioadă destul de dificilă în ceea ce privește evoluția. În acest timp, țesuturile ar trebui să se vindece, să se formeze legăturile neo-vasculare, iar degetul să aibă capacitatea de a supraviețui pe cont propriu. Va urma o perioadă de recuperare, pentru vindecarea tendoanelor și a osului, mai bine de 6 luni”, mai precizează doctorul Bhupinder Singh , medic specialist în chirurgie plastică și reparatorie, care mai are în portofoliu diferite operații complexe, unele chiar premiere chirurgicale.