Maia Trutulescu, micuta – mare artista - Caon.ro
Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deşi are numai cinci ani, Maia Truţulescu este o adevărată pictoriţă, tablourile sale putând concura cu cele ale artiştilor deja consacraţi.

Maia Truţulescu a moştenit talentul tatălui său, artistul plastic reşiţean Marian Truţulescu, însă cei care i-au văzut lucrările spun că aceasta are toate şansele să-şi întreacă părintele. Cea mai recentă recunoaştere a talentului său a venit din partea organizatorilor salonului de pictură „Arte Mici“, la care s-au înscris cu lucrări peste 480 de concurenţi din toată lumea, care i-au acordat fetiţei premiul special „Simfonia Culorilor“.

Maia a început să se joace cu pensulele, culorile şi instrumentele de desen pe vremea când aceasta abia împlinise patru ani. Cu trecerea timpului, şi avându-l drept model pe tatăl ei, Maia a transformat joaca într-un lucru serios, abordând pictura pe pânză cu multă dăruire.

Micuţa artistă lucrează liber, alegând subiecte şi teme specifice vârstei sale – de la flori, fluturi şi structuri, până la stropi, pete, tuşe şi linii – folosindu-se de întregul arsenal al picturii de şevalet: culori acrilice, pastă de relief, pensule, cuţite de paletă, obiecte pe care le introduce în compoziţii, bucăţi de materiale, sclipici, lipici etc.

Liberă în exprimare, ea oferă prin culoare o gamă largă de compoziţii cromatice care impresionează prin tărie, acurateţe şi armonie. Deşi pare greu de crezut pentru un copil de vârsta sa, creaţiile sale îi aparţin sută la sută, începând de la concept şi până la maniera de lucru. Deşi este înconjurată de atâtea culori, Maia Truţulescu reuşeşte să aleagă şi să armonizeze câteva nuanţe dominante, fără să ştie că, de fapt, acestea formează contraste sau creează expresivităţi plastice. Iar acest lucru se întâmplă pentru că micuţa trăieşte din plin momentul picturii. Este sigură pe alegerile sale şi astfel totul decurge cât se poate de normal, exact ca în orice alt demers artistic profesionist. Ca definiţie, ceea ce face Maia se numeşte dripping sau action painting. Este un fel de abstract cromatic prin care îşi exprimă trăirile legate de pictură, chiar acest lucru făcând ca arta ei să fie sinceră, directă şi credibilă.

Şi pentru că un astfel de talent nu poate sta ascuns, părinţii au hotărât ca micuţa pictoriţă să aibă parte de prima sa expoziţie personală. Evenimentul va avea loc în 2 aprilie, la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, unde Maia Truţulescu va prezenta nu mai puţin de 23 de lucrări pe pânză.