Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În primele trei luni ale acestui an, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean au fost sesizate mai puţine fapte cu violenţă decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În acest an, cetăţenii au sesizat 430 infracţiuni contra persoanei, cu 74 mai puţine faţă de anul trecut, iar infracţiunile contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii au cunoscut un trend descrescător, de la 346 (2012) la 318 (2013). Dacă anul trecut a fost înregistrată o infracţiune de omor, anul acesta acest tip de infracţiune lipseşte. Faptele de ucidere din culpă au scăzut de la şase la cinci, iar lovirile sau alte violenţe de la 218 la 178 anul acesta.

La capitolul infracţiuni contra libertăţii persoanei a fost de asemenea o scădere semnificativă cu 38 de fapte, fiind sesizate 99. Violările de domiciliu au rămas la fel, în număr de 18. Ameninţările cunosc, de asemenea scăderi, de la 111 la 74, iar şantajul la fel, de la şapte la două. Infracţiunile privind viaţa sexuală se regăsesc în trendul descrescător fiind sesizate şapte astfel de fapte, faţă de 18 câte au existat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cu toate că scăderea numărului de infracţiuni cu violenţă este certă, prin prisma statisticii prezentate de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean, este o altă certitudine că intensitatea violenţei a crescut în ultimii ani. „În general, violenţa cu care se manifestă anumiţi oameni este generată de frustrări acumulate, fie din cauza unor lipsuri, fie din alte nemulţumiri şi neajunsuri. Este vorba despre satisfacerea nevoilor de bază – hrană, protecţie şi confort. Dar, cu toate acestea, sunt infractori care au aceste lucruri asigurate şi totuşi au defecte în planul personalităţii. În cazul grupurilor infracţionale intervin elementele culturale, aşa-numita subcultură generală de anturaj. Sunt reguli, conflicte şi chiar teribilism, ce pot să se manifeste la orice vârstă. Printre aceştia există membri care iau ca modele filme ce prezintă lucruri abominabile din alte comunităţi, din alte ţări. Prin urmare, există motive pentru intensificarea violenţei sesizată la fapte de natură penală, care ţin fie de declinul economic, fie de personalitatea celui care le săvârşeşte“, ne-a declarat cpt. Constantin Mandici, ofiţer psiholog în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin.