Mai pot fi salvate Băile Neptun? - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Recent, arhitecţii Asociaţiei Locus au lansat un apel disperat de salvare a Băilor Neptun. Clădirile fostelor Băi Imperiale se prăbuşesc!

Cu tot efortul şi cu toată stăruinţa echipei de arhitecţi din Timişoara care derulează Herculane Project, situaţia Băilor Neptun este din ce în ce mai gravă. Au început să se prăbuşească ziduri, iar cei de la Locus spun că practic se învârt într-un cerc vicios. Nu se pot accesa fonduri europene din cauza situaţiei juridice, iar legea de acum nu permite restaurarea, ci numai intervenţii reversibile de punere în siguranţă.

„Situația Băilor Neptun este din ce în ce mai gravă. S-a ajuns în punctul în care degradările extinse ale zidăriei necesită intervenții masive, care ies din sfera intervențiilor de punere în siguranță. Avem trei sectoare în prag de pre-colaps și la ultima vizită pe șantier am descoperit că fațada principală a unui sector de clădire s-a desprins de structura portantă a clădirii și se deplasează către stradă. Este mai mult decât un pericol, este o situație ce poate genera o stare de urgență. Ne învârtim în cerc, din păcate, și trebuie să intervenim cât mai urgent și cât mai în ansamblu cu intervenții masive. Pe deoparte nu putem accesa fonduri guvernamentale sau europene pentru a face intervențiile atât de necesare (situația juridică ne împiedică) și pe de altă parte legea, așa cum este ea definită astăzi, nu ne permite decât intervenții reversibile de punere în siguranță/consolidare și nu restaurare. Baia Neptun se află în punctul în care necesită o restaurare, iar degradările apar tocmai din lipsa izolațiilor hidrofuge verticale și orizontale. Această degradare nu poate fi eliminată prin intervenții reversibile“, au precizat reprezentanţii Asociaţiei Locus.

Din donaţii a fost strânsă suma de 15.000 de euro din 60.000 de euro, cât ar fi necesari, conform devizului elaborat în primăvara acestui an. Cu fiecare lună cu care nu se intervine, acest deviz creşte din cauza faptului că degradările avansează în ritm alert. La solicitarea de sprijin din partea Guvernului, trimisă de curând de echipa Asociaţiei Locus, singurul minister care nu a dat un răspuns a fost Ministerul Culturii.

„În același timp, la solicitarea noastră de sprijin din partea Guvernului, singurul minister care încă nu a răspuns este din păcate Ministerul Culturii. Au răspuns cei de la Institutul Național al Patrimoniului, cărora le mulțumim pentru sprijinul acordat de-a lungul anilor. Concluzia este că aproape nimeni nu ne poate ajuta atâta timp cât această situație juridică persistă. Și ea va mai persista, întrucât numai în vară grupul infracțional ce a devalizat stațiunea a fost trimis în judecată“.

La acest strigăt de ajutor de pe pagina de Facebook a Asociaţiei Locus, care a avut 44 de distribuiri, aşa cum era firesc, au curs comentariile, semn că oamenilor le pasă. Cineva a venit cu propunerea să se organizeze un teledon, la o televiziune mare, pentru a strânge banii necesari. Altcineva a venit cu ideea unei petiţii publice. O singură întrebare mai poate fi pusă: Mai poate face cineva ceva pentru aceste clădiri istorice, până nu e prea târziu?

JCS-Nicoleta Moraru

Adaugă comentariu