MAI dislocă la Caransebeş două elicoptere SMURD - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – În acest sens, Consiliul Judeţean şi-a dat acordul pentru transmiterea unor terenuri şi clădiri din domeniul public al judeţului, în domeniul public al statului şi în administrarea MAI

Pe scurt, respectivele imobile ce compun Unitatea Specială de Aviaţie de la Caransebeş sunt şi acum în administrarea Ministerului Afacerilor Interne, mai exact a Inspectoratului General de Aviaţie (IGA). Însă IGA derulează acum un program de achiziţie de aeronave, pe fonduri nerambursabile, mai exact 12, dintre care şase elicoptere grele şi şase uşoare, şi are nevoie ca obiectivele de la Caransebeş să le aibă şi în proprietate, nu doar în administrare.

„Am înţeles că din cele 12 elicoptere ce vor intra în proprietatea IGA la începutul anului 2021, vor fi dislocate două elicoptere SMURD, unul greu şi unul uşor, pentru zona montană, elicoptere ce vor staţiona la Unitatea Specială de la Caransebeş. Azi ne exprimăm acordul pentru transmiterea imobilelor, aşa cum ne-a solicitat Ministerul Afacerilor Interne. Potrivit Codului Administrativ nou, Guvernul trebuie să trimită o cerere pentru acest transfer, iar într-o şedinţă viitoare venim cu o altă hotărâre prin care aprobăm transmiterea obiectivelor în proprietatea Statului. Este bine pentru judeţ ca Unitatea de Aviaţie să funcţioneze şi mai ales să avem două elicoptere aici“, a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu.

Şi consilierul Ioan Cojocariu a spus că: „la Unitatea de Aviaţie trebuie făcute investiţii urgente, deoarece şi acoperişul hangarului este degradat. Baza de aviaţie a fost înfiinţată de trei oameni: Sorin Frunzăverde, Marcel Vela şi generalul Grădinaru. Ei au avut această idee bună, extraordinară chiar pentru Caraş-Severin. Vă mulţumim, dle președinte, pentru sprijinul prompt acordat cererii MAI“.

Unitatea de Aviaţie de la Caransebeş va asigura acoperirea aeriană a zonei de sud-vest a ţării, a frontierei terestre şi fluviale dintre România şi Serbia şi a zonelor greu accesibile din cauza reliefului. Necesitatea de reglementare a statutului juridic a locaţiei în care funcţionează Unitatea Specială de Aviaţie de la Caransebeş şi a investiţiilor în infrastructura existentă constituie o urgenţă pentru Ministerul Afacerilor Interne“, se arată în cererea adresată CJ, semnată de ministrul Marcel Vela.

Nina Curiţa