Ştim cu toţii problemele cu care se confruntă învăţământul românesc. Bani nu sunt iar cei existenţi nu ajung neapărat unde trebuie. Mulţi elevi sunt mai curând interesaţi de „activităţi“ extraşcolare iar guvernanţii jonglează şi experimentează cu viitorul lor. Însă, mai sunt şi elevi care îşi doresc să facă ceva în viaţă, copii pentru care şcoala şi educaţia nu sunt doar nişte neplăceri obligatorii.
Unul dintre ei este şi Alexandru Rogobete. Născut într-un oraş cenuşiu, aşa cum este Anina, el a reuşit totuşi să iasă în evidenţă. La doar 18 ani, tânărul pasionat de chimie deţine un palmares impresionant – începând din 2005, el a câştigat în fiecare an primul loc la Olimpiada Judeţeană de Chimie, câte o menţiune specială la Olimpiada Naţională, precum şi o altă menţiune specială la concursul internaţional „Chimexpert“ de la Sibiu, împreună cu un certificat de calificare.
De asemenea, el a mai obţinut locul IV la Concursul de Chimie Organică „G. Ostrogovich“ din Timişoara, a fost acceptat în fundaţia „Dinu Patriciu“ şi a participat la Tabăra Olimpicilor din Predeal. Nu în ultimul rând, Alexandru este şi coautorul unui manual de chimie, alături de profesoara Ilinca Paraschivu.
„De ce am ales o materie pe care mulţi o urăsc? Pentru că aici lucrurile se transmit în timp real, pentru că viaţa nu se desfăşoară în reluare, pentru că nici o zi nu seamănă cu alta“, susţinea Alexandru. Pe chipul lui citeşti satisfacţia rezultatelor lui, rezultate de care întreg oraşul Anina ar trebui să fie mândru. Dar mai citeşti şi o oarecare dezamăgire determinată de nepăsarea celor cărora ar trebui să le pese de aceşti copii cuminţi. Prea cuminţi.
Şi pe care îi pierdem pentru că vor pleca în alte ţări în căutarea unui viitor mai bun, în căutarea aprecierii.
Nina Curiţa
[email protected]